Reprezentanţii primăriilor băcăuane au participat, vineri, la o “acţiune de informare şi conştientizare a autorităţilor administraţiei publice locale cu privire la reglementările legale privind relaţiilor de muncă, precum şi cele referitoare la securitatea şi sănătatea muncii”, iniţiată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău înaintea declanşării, pe 20 august, a unui amplu control în domeniu.

“Un accent deosebit a fost pus pe neregulile depistate în timpul controalelor anterioare făcute de inspectorii ITM, între care înregistrarea în mod eronat în ‘Revisal’ a funcţionarilor publici din primării, lipsa contractelor individuale de muncă pentru salariaţii angajaţi înainte de 1989, neacordarea concediilor de odihnă pentru asistenţii personali angajaţi ai primăriilor, lipsa programării concediilor de odihnă pentru angajaţi şi problemele privind respectarea legii în cazul zilierilor”, a declarat Dan Buftea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de muncă Bacău.

Potrivit acestuia respectivele aspecte exemple prezentate de inspectorii de muncă “au făcut obiectul multor întrebări” puse de reprezentaţii primăriilor prezenţi, la care au răspuns experţii în domeniile legislaţiei şi muncii. Din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă s-a pus accentul pe modalităţile de instruire a angajaţilor, excepţie făcând zilierii care au un regim special, pe obţinerea autorizaţiei de funcţionare şi modul de întocmire a documentaţiei obligatorii din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii muncii, pornind de la faptul că “anterior fuseseră depistate câteva primării care nici nu porniseră demersurile necesare în vederea obţinerii acestora”, dar şi pe atenţia sporită pe care ar trebui să o acorde conducătorii compartimentelor din primării pentru evitarea accidentelor de muncă, a subliniat purtătorul de cuvânt al ITM Bacău.

“Am dorit să informăm, să cunoaştem şi să lămurim cu reprezentanţii primăriilor din judeţ problemele pe care autorităţile locale întâmpină din punct de vedere al legislaţiei muncii pentru că după 20 august toate aceste unităţi teritorial-administrative vor fi controlate de către inspectorii ITM Bacău din punct de vedere al relaţiilor de muncă, al securităţii şi sănătăţii în muncă”, a mai precizat Dan Buftea.

Datele de sinteză ale ITM Bacău pe luna iulie relevă faptul că inspectorii corpului de control relaţii de muncă din instituţie au verificat 182 angajatori, la care îşi desfăşurau activitatea 9785 salariaţi, fiind aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 239.100 de lei. Au fost depistaţi, de asemenea, 13 angajatori care practicau munca fără forme legale, toţi fiind sancţionaţi cu amenzi în valoare cumulată de 180.000 de lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii muncii au fost controlaţi, în luna iulie, 202 agenţi economici, pentru neconformităţile depistate fiind aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 87.000 de lei. ITM a mai înregistrat şi anchetat în iulie şi 3 accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă. AGERPRES