Primăria timişoreană va construi noi poduri peste Bega după mai bine de jumătate de veac

Primăria timişoreană va demara în acest an lucrările de construire a două poduri rutiere noi şi a unei pasarele pietonale peste Bega, după mai bine de o jumătate de veac, precum şi modernizarea altor două poduri mai vechi. Primarul Nicolae Robu a anunţat că podurile “Eroilor” şi “General Dragalina”, care sunt construite în anul 1938 şi-au depăşit cu mult durata de exploatare pentru care au fost proiectate, iar pentru execuţia lucrărilor s-au prezentat doi ofertanţi la licitaţie.

”Expertiza tehnică arată starea necorespunzătoare a elementelor de rezistenţă care susţin calea (…), degradări în zona carosabilă şi a trotuarelor. Datorită faptului că traficul care se desfăşoară este foarte intens, este necesară mărirea numărului benzilor de circulaţie, executarea pistelor de biciclişti şi modernizarea trotuarelor”, a declarat joi, presei, primarul Nicolae Robu.

Costurile reparaţiilor pentru cele două poduri sunt estimate la circa trei milioane de euro, bani de la bugetul local, podul ”General Dragalina”, situat vizavi de Gara de Nord, urmând să fie extins la patru benzi rutiere plus trotuarele pietonale.

Mai sunt vizate pentru lucrări de reparaţii şi modernizări podurile “Mihai Viteazul” şi “Iuliu Maniu” (al Muncii), dar nu s-a prezentat nimeni la licitaţie până acum.

Pe de altă parte, se vor deschide şantierele pentru construirea podului ”Jiul”, în prelungirea pasajului cu acelaşi nume, inaugurat recent, şi a unui duplex – pod rutier şi pasarelă pietonală ISHO (fosta zonă industrială ILSA), toate peste Canalul Bega, care vor ajuta la fluidizarea traficului auto în oraş.

”Pe lista de aşteptare mai sunt două poduri care vor fi construite tot din temelii, ”Solventul” şi ”Bobâlna” se vor face şi ele, în această ordine, dar la ‘Solventul’ nu am avansat pentru că nu avem încă documentele de cedare a proprietăţii din partea proprietarului domeniului ‘Solventul’ asupra unor porţiuni foarte mici de teren, dar vitale. Încă nu s-a ajuns să se facă şi dezmembrările şi actele de cedare a celor porţiuni de teren pentru ca proiectul nostru să fie cât mai bine făcut”, a completat edilul.

Dacă înainte de 1900 Bega era traversată de peste 70 de poduri şi podeţe, acum mai există doar 11, două dintre acestea fiind nefuncţionale, cel mai ”recent” construit datând de peste 50 de ani. AGERPRES