primaria_timisoara.jpgPrimăria municipiului Timişoara va contracta un credit de 35 de milioane de euro pentru a susţine marile proiecte europene, în şedinţa de consiliu local de marţi fiind votat proiectul de împrumut, care va avea o maturitate de 12 ani şi o perioadă de graţie de doi ani.
De susţinerea financiară vor beneficia proiectele de infrastructură, între care amenajarea complexului rutier Michelangelo (amenajarea unui pasaj subteran şi ridicarea podului), retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare, reabilitarea malurilor Canalului Bega, extinderea şi modernizarea sistemului de canalizare al oraşului, precum şi alte lucrări de amploare.

„Este nevoie de acest credit, ţinând cont de faptul că bugetul local nu dispune de fondurile necesare pentru finanţarea, cofinanţarea şi prefinanţarea obiectivelor de investiţii, pentru asigurarea unei utilizări eficiente a resurselor financiare şi pentru minimizarea costurilor finanţării”, a argumentat primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Finanţarea va fi asigurată de International Finance Corporation, instituţie agreată pentru că dobânzile la băncile comerciale din România sunt la un nivel prea ridicat. Împrumutul este necesar pentru a asigura fondurile necesare prefinanţării şi cofinanţării proiectelor care vor beneficia de bani nerambursabili de la Uniunea Europeană. Gradul de îndatorare a municipiului Timişoara este de 21% în acest an, dar va scădea treptat, ajungând la 4,83% în anul 2025, când urmează să fie achitat creditul. AGERPRES