Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat că cere Guvernului României transmiterea în domeniul public al municipalităţii a peste 50 de hectare de teren pe care funcţionează CET Sud.

Aceste terenuri se află în proprietatea Statului Român şi în administrarea companiei de termoficare Colterm şi, conform legii, ar trebui să aparţină domeniului public al Municipiului.

„Este încă unul din demersurile pe care le facem pentru întregirea patrimoniului oraşului. Cerem Guvernului României să transfere cele 53 de hectare de la CET Sud în proprietatea Timişoarei pentru a putea continua investiţiile de modernizare şi salvare a sistemului de termoficare centralizat. Este o acţiune absolut firească de a preveni orice tentaţie ca acest teren să ajungă prin mijloace dubioase la persoane care nu au nicio legătură cu interesul oraşului şi Timişoara să fie din nou devalizată. Din păcate, Timişoara are o tristă tradiţie în acest domeniu: de-a lungul anilor, oraşul a fost jefuit de terenuri, clădiri industriale, vile centrale. Vrem să evităm riscul ca şi aceste 53 de hectare de la CET Sud să aibă aceeaşi soartă. Sunt convins că Guvernul României va înţelege miza demersului nostru şi va urgenta acest transfer de proprietate”, afirmă primarul Dominic Fritz.

Pe aceste terenuri se află instalaţii, utilaje, drumuri de exploatare, calea ferată pe care ajunge cărbunele, platforme de depozitare, conducte, 87 de construcţii tehnice pe care Colterm le foloseşte în activitatea de producere şi distribuţie a energiei termice.

Conform anexelor Codului Administrativ, respectiv OUG nr. 57/2019, lista de bunuri care aparţin domeniului public al municipiului includ „reţelele de alimentare cu apă, canalizare, termoficare, staţiile de tratare şi epurare a apelor uzate, cu instalaţiile, construcţiile şi terenurile aferente”.

Primăria Municipiului Timişoara are planuri de salvare şi modernizare a sistemului de termoficare local, pe aceste terenuri, astfel încât a depus deja un proiect pentru fonduri europene în valoare de 230 de milioane de lei pentru producerea energiei electrice şi termice prin cogenerare de înaltă eficienţă. AGERPRES