Primăria Timişoara va elabora, în acest an, strategia de turism pentru Capitală Culturală Europeană 2021

Cel mai important program comunitar al administraţiei locale, de după Revoluţie, este proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană (TCCE) 2021, în acest sens, municipalitatea elaborând în 2017 o strategie de turism, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

”O strategie de turism la nivelul municipiului Timişoara, dezvoltată într-un mediu participativ, devine obligatorie, ca document de sine stătător, în plus faţă de capitolele dedicate din cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană. Primăria, în colaborarea directă cu sectorul asociativ şi privat din domeniul turismului, va elabora această strategie în cursul anului 2017”, afirmă Dan Diaconu.

Potrivit acestuia, pe termen scurt, o primă serie de măsuri, prezentate de operatorii de turism, sunt absolut necesare şi au fost deja pornite în implementare.

Prima pe lista măsurilor se referă la locuri de oprire dedicate autocarelor cu turişti, în jurul centrului Timişoarei. ”Lipsa locurilor special amenajate pentru debarcarea/îmbarcarea turiştilor în jurul centrului Timişoarei generează probleme pentru operatorii de turism. Vor fi amenajate trei astfel de locuri speciale, în zona bd. I. C. Brătianu, Parcul Central şi Punctele Cardinale. Obiectivul se va realiza în următoarele câteva săptămâni”, precizează Dan Diaconu.

Cea de-a doua măsură priveşte adaptarea sistemului VeloTM pentru a permite accesul turiştilor la această facilitate. ”Am transmis către Regia de Transport Timişoara cererea de a identifica soluţia prin care turiştii pot avea acces la sistemul VeloTM, prin intermediul unor carduri cu valabilitate fixă, care să fie distribuite la Infocentrul Turistic. Măsura va fi implementată în următoarea perioadă”, adaugă viceprimarul.

Cea de-a treia măsură urgentă va fi constituirea unui Consiliu consultativ în domeniul turismului, pe lângă Primăria Municipiului Timişoara. ”Necesitatea dialogului constant cu operatorii de turism şi sectorul asociativ din acest domeniu la nivelul municipiului Timişoara este evidentă. Structura Consiliului consultativ pe domeniu sectorial s-a dovedit a fi una viabilă în acest context. În cursul lunii martie, Consiliul consultativ în domeniul turismului va fi constituit, pentru stimularea dialogului şi pregătirea documentelor strategice”, a explicat viceprimarul.

La sfârşitul săptămânii trecute, în organizarea Clusterului ”Clustur Banat”, a avut loc la Timişoara, în cadrul Târgului de Turism ”Vacanţa” 2017, dezbaterea cu tema ”Timişoara, destinaţie turistică 2021”.

Pe lângă prezentările generate de subiectul dezbaterii, evenimentul a permis o amplă sesiune de discuţii libere ale autorităţii locale cu operatorii de turism, ghizi şi persoane interesate de acest domeniu.

Concluziile acestor discuţii s-au transformat în setul de măsuri necesare pe termen scurt, mediu şi lung pentru încurajarea activităţilor turistice în Timişoara. AGERPRES