Primaria Timisoara a inceput, luni, 25 mai 2009, taierea cablurilor aeriene nerevendicate de nicio firma, orasul fiind impanzit, in momentul de fata, de cabluri de telefonie, TV sau Internet, ce s-ar intinde pe o lungime de circa o mie de kilometri.

Potrivit viceprimarului Sorin Grindeanu, proprietarii cablurilor aeriene trebuiau sa eticheteze toate firele pana luni, pentru ca municipalitatea sa le poata inventaria si sa se creeze un „canal tehnic” unic.

„Sunt foarte multi operatori in oras, care nici nu au autorizatie de constructie, desi exita o hotarare de consiliu local din 2003. Eliberarea stalpilor va continua”, a spus viceprimarul.

Inventarierea cablurilor si etichetarea lor reprezinta prima etapa in vederea trecerii in subteran a retelelor de transmisii de date si de voce, pana la 31 decembrie 2012, lucru stabilit prin HCL 184 din aprilie 2009. In cea de-a doua etapa, toti operatorii trebuie sa prezinte municipalitatii autorizatiile si avizele de amplasament pentru cablurile pe care le detin.

Directia de Urbanism din cadrul municipalitatii nu va mai elibera autorizatii pentru cabluri aeriene, decat in cazuri exceptionale. Pe de alta parte, Primaria a primit propuneri de la cateva firme din Timisoara, care contin planuri si proiecte de amplasare in subteran a retelelor de transmisii de date si voce. Pana la finele lunii mai, se va elabora un studiu de fezabilitate si un proiect tehnic pentru realizarea unei retele subterane. Pe baza proiectului, se va face o cerere de finantare din fonduri structurale, in cadrul Programului Operational Regional, destinate imbunatatirii infrastructurii sociale, astfel incat proiectul de comunicatii realizat pe intreg orasul sa fie realizat din fonduri nerambursabile.