Primarul Dominic Fritz a declarat că municipalitatea sprijină Societatea de Transport Public Timişoara (STPT) pentru ştergerea a 50,85 milioane de lei din datoriile istorice ale acesteia, care la finele anului trecut erau de 114 milioane de lei.
Procedura va necesita plata imediată a 15% din datoriile anterioare anului 2022, precum şi plata datoriilor curente pentru 2022 până la începerea procedurii. Deja au fost plătiţi aproape 37 de milioane de lei, condiţie necesară pentru ştergere.
„Investim masiv în înnoirea flotei de transport public şi vrem să atragem mai mulţi călători, de aceea vom înlocui flota cu ajutorul fondurilor europene. Doar că asta nu este suficient, ci trebuie să asanăm STPT. Sunt de notorietate problemele sistemice cu care societatea se confruntă de decenii, respectiv o subfinanţare cronică, angajări pe criterii îndoielnice, o oarecare înclinaţie a managementului spre tertipuri financiare menite să evite plata impozitelor la stat etc. Toate acestea au transformat STPT într-o companie cu datorii mari. La sfârşitul anului trecut, datoriile totale la ANAF erau în jur de 114 milioane de lei. La toate aceste probleme, s-a adăugat în august 2020 un contract de delegare a serviciilor, un contract ambiguu, contract încheiat cu Societatea Metropolitană de Transport Timişoara (SMTT)”, a afirmat Dominic Fritz.
STPT a înştiinţat Primăria Timişoara că nu dispune în acest moment de cash-flow-ul necesar pentru a face plăţile de care depinde ştergerea, respectiv 52,2 milioane de lei. Astfel, Primăria a prevăzut în bugetul acestui an suma record de 115 milioane de lei pentru a subvenţiona serviciile de transport public, dar şi pentru a acoperi creşterile pentru consumul de curent şi de carburanţi. Un efort suplimentar pe care Primăria doreşte să îl facă este livrarea în baza legii a acestei subvenţii în timp util pentru a acoperi lipsa de lichidităţi a STPT.
„Din 2019 există o Ordonanţă de Guvern prin care pot fi radiate o parte din datoriile istorice ale unor companii, iar intenţia noastră este să ne folosim de această posibilitate. O parte din datoriile curente trebuie şterse plătind cu banii jos şi o altă parte, 35%, vor fi radiate de ANAF. În cifre concrete înseamnă că avem de plătit datorii istorice de 52 de milioane de lei. Am plătit deja 37 de milioane de lei (…), aceasta înseamnă că o bună parte din datorii sunt plătite şi intenţia e ca STPT să scape de datorii. Vor rămâne nişte datorii care vor fi reeşalonate pe şapte ani, dar vom avea toate bazele pentru un fundament sănătos”, a explicat Dominic Fritz. AGERPRES