Primăria Timişoara pregăteşte proiectul de buget pentru 2017, care va fi adoptat după stabilirea bugetului naţional

Municipalitatea din Timişoara pregăteşte proiectul de Consiliu Local pentru bugetul pe anul 2017, care va putea fi adoptat după stabilirea bugetului naţional şi al celui judeţean, priorităţile investiţionale fiind aceleaşi ca în anul precedent.

”Pregătim proiectul de Consiliu Local pentru bugetul pe 2017. Nu o să putem adopta bugetul decât după ce vom avea un buget la nivel naţional şi apoi judeţean, dar noi putem prefigurăm proiectul de buget pentru că mari modificări nu vor apărea (…). În primul rând, vrem să continuăm în aceeaşi linie pe care am mers în ultimii patru ani, pe linia alocării de sume importante pentru dezvoltarea, modernizarea, extinderea şi funcţionalizarea mai bună a infrastructurilor oraşului, atât în infrastructura de mobilitate, cât şi în cea şcolară, medicală, în cultură şi sport”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Edilul a menţionat că primăria va încerca să atragă în continuare fonduri europene şi aşteaptă deschiderea axelor exerciţiului financiar 2014-2020, ”pentru că până acum practic nu s-a întâmplat mai nimic şi asta va întârzia momentul în care vom putea să avem efectiv primiţi banii europeni”.

În anul 2016, bugetul Timişoarei a fost de 278 de milioane de euro, cu circa 16 milioane de euro mai mic faţă de cel din anul precedent. Cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru Sănătate (350 de milioane de lei), din care 25 de milioane de lei au mers la construirea noului corp al Spitalului de Copii ”Louis Ţurcanu”, pentru Învăţământ (236,5 milioane de lei), secţiunea Locuinţe, Servicii şi Dezvoltare a primit 143 de milioane de lei, Cultură recreere, religie a avut alocaţi 108 milioane de lei, iar pentru Transporturi au fost prevăzuţi 218 milioane de lei. Pentru investiţii a fost adoptat anul trecut un portofoliu de 111 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor deja începute şi 91 de milioane de lei pentru lucrări noi.

Printre proiectele prioritare ale municipalităţii timişorene în 2016 s-au regăsit studiile de fezabilitate pentru ducerea în subteran a liniilor de cale ferată care traversează oraşul (aşa numitul proiect ”metrou”), pentru realizarea sistemului de jocuri de lumini-apă de pe faleza centrală Flora şi pentru amenajarea celor două golfuri de la capetele tronsonului timişorean al Canalului Bega, folosite pentru vaporete. AGERPRES