Învăţământul vocaţional din Timişoara nu va putea fi subvenţionat de primărie, deoarece actuala legislaţie nu permite acest lucru, astfel că sute de elevi riscă să-şi întrerupă studiile la liceele de artă plastică, muzică sau teologie.

„Din păcate, ceea ce noi am vrut să facem, respectiv, să ne angajăm public să susţinem cheltuielile unor licee din oraş – de Muzică ‘Ion Vidu’, cel de Arte Plastice, şcoala specială ‘Rudolf Walter’, învăţământul teologic ortodox din cadrul Liceului Pedagogic sau cel romano-catolic de la ‘Gerhardinum’ – nu putem realiza. Ni s-a transmis că, potrivit legii, cheltuielile cu personalul trebuie să vină din cotele defalcate din TVA, iar acestea decurg direct de bugetul de stat. Oricât am vrea să ajutăm aceste şcoli, ne este imposibil, în acest moment, pentru că nu ne lasă legea”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Sorin Grindeanu.

Fostul inspector general şcolar al judeţului şi actual director adjunct al Colegiului Naţional Bănăţean din Timişoara, Sorin Ionescu, a declarat, la rândul său, că primul lucru care ameninţă învăţământul, la ora actuală, este scăderea calităţii actului educaţional. Pe de-o parte, spune el, liceele mari din oraşe sunt ameninţate cu dispariţia claselor, din cauza proastei fundamentări a cifrei de şcolarizare, pe de altă parte, există pericolul imposibilităţii de a plăti salariile până la finele anului.

„O altă ameninţare la adresa învăţământului timişean este dispariţia şcolilor de la sate. Ne este foarte greu să credem că acei copii, după ce vor termina patru clase, vor mai face naveta la distanţe destul de mari, pe drumuri foarte proaste, pentru a merge la centrele de învăţământ”, a spus Ionescu. El îi cere prefectului Mircea Băcală să facă o anchetă asupra investiţiilor care s-au făcut în ultimii ani, mai ales că se ştia că în anumite localităţi scade populaţia şcolară, să ancheteze câţi bani s-au cheltuit în aceste şcoli, care vor fi abandonate din septembrie 2010 şi să publice un raport în care să se precizeze destinaţia ulterioară a acestor clădiri.

„Există riscul ca aceste clădiri să fie ori vândute la mezat ori să primească cu totul alte destinaţii, care nu mai au legătură deloc cu mediul de învăţământ sau cultural”, a declarat Ionescu. Potrivit acestuia, cifra de şcolarizare pe 2011-2012, prezentată de Inspectoratul Şcolar Timiş nu ţine cont de opţiunile elevilor de clasa a VIII-a, care-şi doresc să urmeze cursurile în forme de învăţământ teoretic, la liceele de renume din oraş, aici urmând să se reducă numărul de clase, în schimb, va creşte numărul de locuri în liceele meşteşugăreşti sau tehnic.

„Conform unui sondaj făcut printre elevii de clasa a VIII-a, 60% dintre ei preferă învăţământul teoretic, iar 40% serviciile din domeniul tehnic. Potrivit noului plan de şcolarizare, cele mai multe specializări sunt cele de meserii”, a conchis Ionescu. AGERPRES