Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat că a început colectarea datelor din parcuri pentru realizarea Registrului local al spaţiilor verzi, care va fi disponibil printr-o platformă digitală, în baza unui contract încheiat la începutul acestui an.

„Vom avea date exacte cu privire la suprafaţa reală a spaţiului verde din Timişoara, a numărului de arbori, dar şi a sănătăţii lor. Este un instrument de lucru absolut necesar pentru a putea proteja şi spori zestrea verde a oraşului. Doar în ultima campanie de plantare, derulată în toamnă – primăvară anul acesta, am plantat 1.800 de arbori şi 9.500 de arbuşti. Luăm măsuri punctuale pentru a proteja spaţiile verzi transformate în zone cu noroi. Avem în lucru şi proiecte de regenerare urbană care cresc suprafaţa de spaţiu verde în zonele vizate, în Fabric şi Iosefin. Sunt câteva din măsurile pe care le luăm pentru a creşte calitatea spaţiului verde în Timişoara”, a afirmat primarul Dominic Fritz.

Arborii, arbuştii şi gardul viu vor fi inventariaţi după specie, vârstă, condiţie, iar baza de date va fi actualizată permanent. Arborii ocrotiţi, cu valoare estetică deosebită şi cu diametrul mai mare de 50 de centimetri, vor fi scanaţi complet şi transpuşi într-un model 3D.

Pentru toţi arborii din Timişoara cu diametru mai mare de 50 centimetri se va realiza o imagine termică, rezultată prin utilizarea tehnologiei infraroşu, pentru verificarea stării de sănătate. Imaginea termică va fi integrată în baza de date a registrului şi asociată fiecărui arbore de acest tip. Imaginile vor putea fi apoi vizualizate şi procesate cu ajutorul aplicaţiei dedicate. Utilizarea tehnologiei infraroşu este o metodă neinvazivă de diagnosticare a arborilor.

Valoarea contractului pentru realizarea acestui registru este de 2.832.200 lei şi trebuie încheiat în ianuarie 2025. AGERPRES