Primaria Timisoara a fost premiata pentru consiliile consultative de cartier

primaria timisoara.jpgRecent s-a desfasurat la Maastricht, in Olanda, ceremonia de inmanare a Premiilor Europene in Sectorul Public (European Public Sector Award) – EPSA 2009. Evenimentul a fost organizat de Institutul European de Administratie Publica, sub auspiciile Suediei, care detine Presedintia Consiliului UE.

Din cele peste 300 de aplicatii depuse in aceasta competitie de catre institutii publice din intreaga Europa, 20 de proiecte au fost selectionate pentru a primi premii de excelenta, altor 40 fiindu-le atribuite certificate de buna practica.

Aplicatia Primariei Timisoara privitoare la consiliile consultative de cartier s-a aflat printre cele 40 de proiecte care au primit certificatul de buna practica, inmanat de primarul orasului Maastricht, Gerd Leers. Din partea municipiului Timisoara au participat la evenimentul din Olanda presedintele consiliului consultativ de cartier Fabric – Constantin Ilena-Savulov, si Adrian Schiffbeck, consilier in cadrul Biroului Relatii Publice/Directia de Comunicare.

In cadrul Conferintei, desfasurate in locul in care in 1992 a fost certificata infiintarea Uniunii Europene prin Tratatul de la Maastricht, a fost prezentat sistemul consultarii cetatenesti de la Timisoara. Reprezentantii municipiului nostru au asistat, de asemenea, la prezentarile unor orase nominalizate la marele premiu al Conferintei EPSA 2009, legate de implicarea cetateneasca. Este vorba de proiectele: “Bugetul participativ la Koln”, al Primariei din acest oras german, “Tineri in amfiteatru” – al Consiliului Regional din Piemonte, Italia, si proiectul “Implicare cetateneasca in Ghent – cartierul Ledeberg traieste!”), al orasului belgian Ghent.

In continuare, vor fi stabilite contacte cu o parte din reprezentantii institutiilor de mai sus, in vederea preluarii unor idei de dezvoltare a democratiei participative la Timisoara. Se va incerca realizarea unui proiect asemanator celui din Regiunea Piemonte (avand consultanti si posibili parteneri colegii din Italia), in cadrul caruia tineri din Timisoara sa fie implicati concret in procesul legislativ local. Proiectul ar urma sa fie pus in practica de catre mai multe consilii de cartier din Timisoara, care sa constituie grupe de lucru formate din elevi, acestia urmand a fi instruiti asupra intocmirii si elaborarii proiectelor de hotarare de Consiliu Local. Scopul proiectului va fi ca tinerii sa dezvolte initiative proprii pentru hotarari locale, in vederea rezolvarii unor probleme specifice.

Proiectul legat de consultarea cetatenilor in Timisoara a fost premiat si in cadrul Conferintei “Inovatie si calitate in sectorul public”, desfasurate recent la Bucuresti. Conferinta a incheiat o competitie nationala in cadrul careia s-au inscris proiecte dezvoltate de institutii/autoritati ale administratiei publice centrale (ministere, agentii) si locale (primarii, consilii judetene, institutii ale prefectului, institutii deconcentrate). In urma evaluarii, au fost nominalizate cinci proiecte pentru fiecare pilon: I – Cresterea eficientei serviciilor publice si metode novatoare; II – Consolidarea administratiei publice prin consultarea si atragerea la actul de decizie a cetatenilor si III – Imbunatatirea serviciilor publice printr-un management organizational si al calitatii performant. Au fost acordate trei premii si doua mentiuni pentru fiecare pilon in parte. Primaria Timisoara a obtinut premiul I in cadrul pilonului al II-lea al acestei competitii, desfasurate pe parcursul anului 2009 in cadrul proiectului ”Carta cetatenilor”. Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE 2006 si implementat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici si Asociatia “Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila – Agenda 21”.

De mentionat este si faptul ca, in toamna anului trecut, la Paris, Primaria Timisoara a fost invitata sa prezinte sistemul de democratie participativa din orasul de pe Bega, in cadrul celei de-a cincea Conferinte Internationale a Calitatii in Administratia Publica. Proiectul a fost selectionat atunci sa fie adus in atentia celor aproape 1000 de participanti la Conferinta de catre o comisie a Ministerului Internelor si Reformei Administrative din Romania.