florea_dorin_2008.jpgPrimarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că instituţia va elabora un ghid de conduită rutieră care va fi distribuit instructorilor de la şcolile de şoferi pentru a fi predat candidaţilor la obţinerea permisului de conducere auto.

‘Pe lângă nişte norme seci pe care le prevede legea şi pe care e bine să le cunoască fiecare conducător auto, suplimentar pentru cei din Târgu Mureş aş vrea să elaborez un ghid în 10 puncte. (…) Voi încerca să le explic ce înseamnă gentileţea în circulaţie, ce înseamnă să fii târgumureşean, un om elegant, un om gentil, care te bucuri că-l ajuţi şi pe celălalt în trafic’, a declarat Florea.

Edilul a arătat că în ghidul respectiv vor fi cuprinse cele mai elementare norme de bun simţ şi de respect reciproc între şoferi, cum ar fi acordarea de prioritate celor care ies de pe străzi laterale la orele de vârf, evitarea folosirii claxonului ca „armă de răzbunare”, prioritatea faţă de pietoni şi claxonatul ‘aiurea în tramvai’ atunci când sunt organizate coloane la nunţi.

Dorin Florea crede că acest ghid moral va aduce ‘un plus cultural şi de valoare ca cetăţeni’ pentru cei din Târgu Mureş şi a precizat că, deocamdată, acesta nu prevede sancţiuni. „Sunt unele sancţiuni, dar nu e plăcerea primăriei să dea sancţiuni, nu mi-ar plăcea să-i sancţionez. Mi-ar plăcea să existe un ghid moral, dacă vrem să trăim într-o societate civilizată. (…) Sunt nişte lecţii de conduită pe care cei de la şcoala de şoferi nu le predau’, a conchis Dorin Florea. AGERPRES