Consiliul Local Târgu Mureş a votat, joi, bugetul municipiului pe anul 2015 în care se estimează că veniturile totale vor fi de 540 milioane lei, cu aproape 190 de milioane de lei mai mari decât anul trecut, din care aproximativ 200 milioane de lei vor fi venituri proprii.

Potrivit expunerii de motive care a însoţit proiectul de buget, în anul 2014 s-au realizat venituri totale de aproximativ 350 de milioane, pentru acest an municipalitatea prognozând o creştere a acestora cu aproximativ 190 de milioane de lei. Din document mai reiese că municipiul Târgu Mureş urmează să primească în acest an aproximativ 97 milioane de lei din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, la care se adaugă subvenţii în valoare de aproximativ 60 de milioane de lei.

La capitolul investiţii bugetul prevede pentru învăţământ suma de aproximativ 5 milioane de lei, pentru asigurări şi asistenţă socială 698.000 lei şi pentru locuinţe şi dezvoltare publică 23 de milioane de lei

Bugetul a fost adoptat cu 16 voturi „pentru” şi trei „împotrivă”, singura formaţiune din Consiliul Local care nu a susţinut proiectul de buget pentru anul 2015 a fost PSD, pe motiv că bugetul de anul trecut nu a fost executat în forma aprobată. „Poziţia PSD-ului pe acest buget pleacă de la experienţa de anul trecut. În şedinţa de anul trecut am votat bugetul condiţionând în alb faptul că va fi executat întocmai aşa cum era în înscrisul pe care noi l-am votat. Şi atunci astăzi, în faţa bugetului care este supus votului varianta trei noi o să avem următoarea conduită, mergem oricum mai departe pe noţiunea de opoziţie constructivă, ceea ce înseamnă că noi ne punem la dispoziţia administraţiei publice şi a cetăţenilor pentru binele comun, însă, noi astăzi, pentru că nu în concret toate poziţiile bugetare aşa cum au fost ele puse, ne vedem obligaţi să votăm împotrivă”, a spus consilierul Olimpiu Sabău Pop.
Primarul Dorin Florea a arătat la rândul său că aceste afirmaţii sunt „strict politice” şi că reprezentanţii PSD ar fi trebuit să facă lobby la Guvern pentru a aduce bani la Primăria Târgu Mureş. „Dacă m-aş fi luat după declaraţia premierului dumneavoastră şi a preşedintelui de partid, cred că miere şi lapte curgea în ţara asta de acum 2-3 ani, dacă mă iau după ceea ce trebuia să revină Târgu Mureşului prin lobby-ul pe care trebuia să-l faceţi, ca partid la putere, iar ar fi trebuit să curgă banii înspre Primăria Târgu Mureş cu toptanu. Dacă mă gândesc că sunteţi în opoziţie de vreo trei ani, după fondurile pe care le-aţi adus la Primăria Târgu Mureş, văd limbajul politic un pic deplasat (…) Am rămas deficitari la foarte multe lucruri, dar nu am văzut niciun proiect promovat de vreun minister condus de dumneavoastră (PSD, n.r.) nu de mine, dar sunt dispus din bănuţul Târgu Mureşului să fac tot posibilul, n-am văzut niciun ban la şcoli, n-am văzut niciun ban pentru drumul ocolitor”, a spus Dorin Florea. AGERPRES