Primăria Târgu Mureş – dată în judecată de E.ON pentru recuperarea unei datorii de 18,7 milioane lei

E.ON Energie România a acţionat în instanţă Primăria Târgu Mureş, pentru o datorie în valoare de 18,7 milioane de lei acumulată de vechea societatea de termoficare a oraşului, SC Energomur SA, intrată în procedură de faliment, pe care municipalitatea a garantat-o printr-o Hotărâre a Consiliului Local din luna august 2010.

‘Societatea Energomur înregistrează datorii în valoare de aproximativ 22 milioane de lei faţă de E.ON Energie România. Aceste datorii reprezintă contravaloarea gazelor naturale livrate acestei societăţi şi penalităţi pentru întârzieri la plata facturilor de gaze naturale. Din aceste datorii, suma de aproximativ 18,7 milioane de lei a fost garantată la plată de Primăria municipiului Târgu Mureş în baza Hotărârii Consiliului Local Târgu Mureş nr.286 din 06 august 2010 (…) Întrucât Primăria municipiului Târgu Mureş nu a achitat către societatea noastră suma de 18,7 milioane lei, conform Convenţiei de plată şi garantare, E.ON Energie România s-a văzut nevoită să apeleze la instanţa de judecată pentru a determina primăria să-şi respecte obligaţiile asumate, în prezent acest dosar fiind pe rolul instanţei’, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Reprezentanţii companiei au precizat că E.ON Energie România a dovedit bună credinţă, continuând furnizarea gazelor naturale către societatea Energomur în baza garanţiei financiare asumate de către Primăria municipiului Târgu Mureş. Viceprimarul din Târgu Mureş, Sandor Csegzi, a declarat miercuri, că E.ON şi alte societăţi comerciale au de recuperat datorii de la SC Energomur SA şi că este problema societăţii de insolvenţă cum rezolvă această chestiune, însă şansele ca datoriile să fie recuperate în totalitate nu sunt foarte mari.

‘Cu E.ON Gaz suntem în judecată în mai multe faze. Dânşii se luptă acum cu toate mijloacele să-şi recupereze din acele sume cu care îi este dator Consiliul Local o parte, o parte Energomur. Sunt proceduri normale, numai pe cale judecătorească îşi vor obţine aceste drepturi. Dacă ne-au dat în judecată, va fi un proces şi vom respecta sentinţa. Trebuie să aşteptăm (…) Cred că este o procedură lungă din care nici CL nu va ieşi foarte fericit, nici societăţile comerciale. Nici chiar E.ON Gaz nu va ieşi foarte fericit. E vorba de o procedură de insolvenţă din care toată lumea pleacă trist’, a arătat Csegzi.

Viceprimarul a spus că în privinţa procedurii de insolvenţă în cazul SC Energomur SA, Consiliul Local nu mai poate face nicio intervenţie, drept urmare ‘interesul nostru e ca prin valorificarea unor bunuri să fie cât mai mult recuperate din acele pierderi, care apar în diferenţele de evaluări’.