Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a declarat că a primit o notificare că serviciul de salubrizare din oraş va fi suspendat din cauza unei datorii de peste 18,9 milioane de lei pe care municipalitatea o are la Sylevy Salubriserv şi că s-a descoperit că acest agent economic ar fi facturat cu peste 20.000 de tone de deşeuri în plus.
Primarul Soos Zoltan a spus, într-o conferinţă de presă, că de la jumătatea anului trecut, de când acest operator prestează serviciul de salubrizare din oraş a facturat o cantitate de deşeuri ridicate de 48.000 de tone şi că, potrivit datelor de la staţia de transfer cantitatea predată de acesta a fost în realitate de peste 26.800 de tone.
„În data de 20 ianuarie 2021 am notificat operatorul Sylevy Salubriserv că nu acceptăm la plată anumite facturi, deoarece am constatat neconcordanţe privind cantităţile de deşeuri raportate şi cele predate la staţia de transfer de la Cristeşti şi la depozitul de la Sânpaul. Operatorul ne-a notificat, la rândul său, că suspendă serviciul de salubrizare. Acest serviciu este unul de utilitate publică şi, conform legii, operatorul este obligat să asigure continuitatea serviciului pentru cel puţin 90 de zile. Ca atare, i-am pus în vedere să se conformeze prevederilor legale şi celor asumate prin caietul de sarcini. Având în vedere situaţia de maximă urgenţă în care ne aflăm, vom lua toate măsurile necesare pentru a rezolva situaţia împreună cu departamentele implicate (…) Am ajuns în impas pentru că cantităţile decontate de operator, declarate 48.000 tone şi facturate către Primărie, după ce am verificat la rampa de gunoi, cantitatea reală este de 26.000 tone. Deci este o diferenţă enormă facturată şi o diferenţă enormă ceea ce ne oferă datele de la rampa de gunoi”, a declarat Soos Zoltan.
Primarul a spus că operatorul va trebui să justifice diferenţa, că din acest motiv s-a refuzat plata unor facturi şi s-au făcut notificările şi că municipalitatea nu va ceda şantajului.
„Nu cedăm niciunui şantaj, Târgu Mureş trebuie salubrizat, trebuie ţinut curat, la preţuri reale şi fără a utiliza banii publici în mod ilegal. Acesta va rămâne principiul nostru important”, a afirmat Soos.
Edilul a precizat că va convoca de îndată Consiliul Local pentru a atribui serviciul de salubrizare prin negociere, conform prevederilor legale şi, în paralel, va fi demarată procedura legală de atribuire prin licitaţie a serviciului de salubrizare.
„Vă asigur că gunoiul din faţa blocului, de pe străzi, respectiv gunoiul menajer, va fi colectat şi ridicat şi, în cel mai scurt timp posibil, vom face curăţenie şi ordine în acest oraş. Iată că după bomba pregătită pentru deszăpezire, am ajuns la noua bombă pe care ne-a pregătit-o administraţia anterioară, şi anume salubrizarea”, a declarat primarul municipiului Târgu Mureş.
Consilierul primarului, Ionela Ciotlăuş, a spus că acest operator a încheiat, în luna iunie 2020 un contract cu Primăria Târgu Mureş în valoare de 35 de milioane de lei din care i s-a achitat suma de 18 milioane de lei.
Consilierul a arătat că operatorul de salubritate ar fi facturat în doar 6 luni întreaga sumă de 35 de milioane de lei, cât prevăzuse în contractul pe un an.
În notificarea transmisă Primăriei Târgu Mureş, prin care operatorul anunţa suspendarea serviciilor de salubritate, se arată că datoria municipalităţii se ridică la peste 18,9 milioane de lei şi că nu a fost pusă în aplicare o hotărâre a Consiliului Local din luna decembrie 2020, prin care a fost aprobată suma de 15 milioane de lei pentru serviciile de salubritate.
Firma arăta că, date fiind sumele datorate de municipalitate, este în imposibilitatea de a mai presta servicii de salubrizare pe raza municipiului reşedinţă de judeţ. AGERPRES