Primăria municipiului Târgu Jiu a demarat implementarea proiectului „Reabilitare, modernizare şi extindere sistem de transport public în comun prin troleibuz”, investiţie care are o valoare de aproximativ 24 de milioane de euro.

Potrivit primarului Marcel Romanescu, proiectul este finanţat prin POR, Axa 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Bugetul total al proiectului este de 109.680.249,72 lei, inclusiv TVA, din care 99.073.516,07 lei finanţare nerambursabilă acordată prin contractul de finanţare. „Perioada de implementare a acestui proiect este de 40 de luni. Este un proiect extrem de important pentru noi şi sunt sigur că ne vom încadra în această perioadă. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea emisiilor de carbon în municipiul Târgu Jiu prin reabilitarea, modernizarea şi extinderea sistemului de transport public prin troleibuz. Interesant la acest proiect este faptul că numărul de persoane care beneficiază de acest proiect este de 95.869 locuitori care reprezintă populaţia întregului oraş la 1 ianuarie 2018, numărul de călători la nivelul anului 2026, pe transportul în comun ar trebui să crească cu 45% faţă de situaţia de la acest moment. Pe partea cealaltă, numărul de deplasări cu auto personal scade cu 8%. Noi sperăm ca aceasta este doar o cifră estimativă şi speranţa noastră este legată de faptul că, odată cu dezvoltarea acestui sistem modern de transport în comun, vom putea face în aşa fel, chiar şi prin măsuri coercitive, ca o mare parte din populaţia municipiului Târgu Jiu, noi estimăm undeva la 45%, să folosească mijloace de transport în comun moderne”, a declarat Marcel Romanescu.

El a adăugat că obiectivele specifice ale proiectului sunt diminuarea traficului rutier cu autoturisme şi a emisiilor de echivalent CO2 din transport, prin transferul unei părţi din cota modală a transportului privat cu autoturisme, către transportul public, prin îmbunătăţirea eficienţei transportului public de călători, dezvoltarea unui sistem de transport public de călători atractiv, eficient şi competitiv prin modernizarea şi extinderea sistemului de transport public cu troleibuzul.  „Rezultatele proiectului vor fi scăderea anuală a gazelor cu efect de seră: 3.525 de tone echivalent CO2/an, creşterea estimată a numărului de pasageri pe an cu circa 45%, troleibuze achiziţionate – 15 bucăţi (6 troleibuze de 12 metri şi 9 troleibuze cu autonomie extinsă), reţea contact modernizată – 13,62 kilometri, vor fi 0,36 de kilometri de reţea noua (cale dublă), sistem de eticketing creat (pentru 15 vehicule, 40 de staţii şi 40 de punct de reîncărcare), staţii aşteptare reabilitate prin proiect – 40”, a mai spus Marcel Romanescu.  Edilul a afirmat că, după perioada de implementare, administraţia locală ia în calcul extinderea reţelei de transport în comun şi către localităţile învecinate.

„Nu trebuie să vă ascund faptul că o parte dintre primarii localităţilor vecine cu noi deja ne-au contactat, asta rămâne ca după perioada de implementare a proiectului şi după perioada de monitorizare de 5 ani, să luăm în calcul şi extinderea transportului în comun către localităţile respective, Bumbeşti Jiu, Turcineşti, Băleşti, Drăguţeşti, Rovinari, în condiţiile în care ajungem la un acord cu autorităţile publice locale”, a conchis Marcel Romanescu. AGERPRES