Toate cele 24 de şcoli şi licee din municipiul Târgovişte vor fi păzite de agenţi de la Municipal Security, societate în subordinea consiliului local, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, primarul Târgoviştei, Gabriel Boriga. Efortul financiar al municipalităţii pentru acest serviciu de pază este de 400.000 de lei.

”Prima măsură clară, certă pe care o luăm, este că pe perioada orelor de curs, în toate unităţile de învăţământ din Târgovişte să existe un grad sporit de siguranţă şi de securitate. Săptămâna viitoare o să propun consiliului local, într-o şedinţă extraordinară, ca începând cu 15 martie fiecare unitate de învăţământ să aibă un agent de pază de la Municipal Security, practic o firmă plătită din banii contribuabililor. Nu vrem ca evenimente ca acela de săptămâna trecută să se mai întâmple”, a precizat primarul Gabriel Boriga.

Măsurile de siguranţă în şcoli pe care le iau acum autorităţile locale, vin după ce săptămâna trecută un elev de 15 ani a fost înjunghiat mortal în apropierea Liceului Economic din Târgovişte. ”Chiar dacă ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută nu a avut loc în incinta unei unităţi şcolare, siguranţa elevilor, a profesorilor şi a părinţilor trebuie să crească. Târgovişte nu este un oraş de criminali, nu este un oraş în care să se întâmple astfel de lucruri, a fost o întâmplare nefericită, a fost o excepţie care sper să rămână ultima”, a adăugat primarul Târgoviştei.

Acesta spune că măsura asigurării pazei unităţilor de învăţământ de către agenţi profesionişti este una care să descurajeze conflictele în care sunt implicaţi elevi. ”Sunt convins că această măsură va da roade. Atâta timp cât un agent al Municipal Security va fi timp de opt ore, în fiecare zi în care se învaţă, pe holurile, în spaţiile interioare din toate şcolile, sunt absolut convins că se va tinde către zero nu neapărat conflictele majore, dar şi micile conflicte. Practic, prezenţa unui agent în uniformă, care are o prestanţă, va fi de natură să mai tempereze toate pornirile violente”, a precizat primarul Gabriel Boriga.

Elevul de 15 ani a fost înjunghiat mortal, săptămâna trecută, în apropierea Liceului Economic din Târgovişte, de un tânăr de 18 ani. Din primele cercetări efectuate de Poliţie reiese că a fost un incident spontan. Când au trecut unul pe lângă celălalt, într-un gang dintre blocuri, s-au ciocnit din greşeală şi aşa a început conflictul. A urmat un schimb de replici, după care tânărul de 18 ani a scos un cuţit cu care l-a înjunghiat în gât pe elev.Acesta a fost dus la spital de un echipaj de Poliţie, dar medicii nu i-au mai putut salva viaţa. Agresorul riscă pentru fapta sa închisoarea între 15 şi 25 de ani. AGERPRES