Primăria Suceava va oferi internet gratuit 4G în autobuzele societăţii de transport public local, din 31 iulie

Primăria Suceava va oferi, din 31 iulie, internet gratuit 4G în autobuzele societăţii de transport public local (TPL), această facilitate pentru călătorii care vor putea să-şi folosească dispozitivele prevăzute cu WI-FI fără să plătească făcând parte din strategia Smart City, ce include şi parcurile din municipiu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Lucian Harşovschi.

El a spus că, în acest sens, a fost semnat pe 9 iunie un contract între primărie şi o companie de telefonie, pentru o durată de doi ani, iar toate autobuzele municipalităţii vor furniza internet gratuit pentru cei care folosesc mijloacele de transport în comun.

Potrivit contractului, serviciile de internet mobil vor fi furnizate prin instalarea de routere compatibile cu standardul 4G în cele 40 de autobuze ce vor circula pe trasee din municipiul Suceava, iar viteza internetului oferit călătorilor prin aceste routere va fi cea maximă pe care o poate oferi furnizorul prin tehnologia 4G, fără limitarea cantitativă şi calitativă a traficului pe internet.

Harşovschi a explicat că la achiziţionarea pachetului de servicii s-a urmărit respectarea unor condiţii tehnice, precum asigurarea internetului nelimitat la viteze specifice 4G pe toate traseele din municipiul Suceava operate de TPL, instalarea gratuită, asigurarea continuităţii prin care furnizorul va trebui să ofere serviciul 24 din 24 de ore, în toate zilele săptămânii.

Totodată, fiecare router instalat va trebui să asigure minim 40 de conexiuni simultane cu acces la LTE (4G până la 100Mbps download şi 50 Mbps upload), iar în caz de nefuncţionare a serviciului, furnizorul va trebui să ofere un timp de intervenţie de trei ore de la momentul sesizării.

Harşovschi a subliniat că routerele trebuie să fie compatibile cu programe sau setări de blocare ori restricţionare a accesului la anumite siteuri, cum ar fi cele cu conţinut pornografic sau de torrente.

De asemenea, viceprimarul a arătat că echipamentele instalate trebuie să fie compatibile cu eventuale echipamente ce vor fi instalate ulterior, contra cost şi care nu fac obiectul acestui contract, astfel încât municipalitatea să poată implementa soluţii inteligente de management al traficului/flotei sau de ticketing.

Harşovschi a precizat că, potrivit contractului, termenul de instalare a sistemului este de 60 zile lucrătoare de la semnarea contractului, însă termenul estimat de furnizorul de servicii pentru punerea în funcţiune a sistemului pe cele 40 autobuze este 31 iulie. AGERPRES