lungu_ion_2008.jpgPrimăria Suceava va angaja un credit 15,64 milioane de lei de la CEC Bank, după ce oferta instituţiei bancare a obţinut punctajul maxim la licitaţia organizată de municipalitate, a declarat, miercuri, primarul Ion Lungu. El a precizat că angajează acest credit pentru asigurarea cofinanţării şi pentru o parte din prefinanţarea a două dintre cele cinci proiecte realizate prin POR în municipiul reşedinţă de judeţ.

Potrivit lui Lungu, împrumutul urmează să fie rambursat într-o perioadă de 20 de ani, cu o perioadă de graţie de doi ani, costurile totale ale creditului ridicându-se la 11,03 milioane de lei.

Primarul a spus că 80% din valoarea creditului este garantată de stat, iar restul de municipalitate. Lungu crede că la 1 octombrie 2011 acest credit va fi funcţional, având în vedere că municipalitatea trebuie să asigure şi o jumătate din prefinanţarea proiectelor europene, după ce Guvernul a modificat OUG 64/2009, care prevedea că prefinanţarea poate ajunge la 30%, iar în prezent aceasta se aprobă în limita a 10% din valoarea proiectului, în două tranşe egale.

Primarul a menţionat că municipalitatea suceveană a beneficiat doar de 15% prefinanţare pentru proiectele cu finanţare europeană aflate în derulare şi că va trebui să găsească resurse pentru plata celeilalte părţi de cofinanţare: Lungu a subliniat că Primăria Suceava este cu plăţile la zi pentru toate lucrările care se execută cu finanţare europeană. Pentru cele cinci proiecte din Planul Integrat de Dezvoltare (PID) ale Primăriei Suceava, ce se derulează prin POR, precum şi pentru proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, unde Primăria este partener cu Consiliul Judeţean Suceava, municipalitatea trebuie să asigure o cofinanţare de 30 de milioane de lei.

Lungu a informat că, după angajarea creditului de la CEC Bank, gradul de îndatorare a municipiului Suceava se apropie de 20%.AGERPRES