Primăria Suceava alocă peste 3,5 milioane de lei pentru asigurarea învăţământului online în şcoli

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că de la bugetul local se va aloca suma de 3,597 de milioane de lei pentru cele 28 de centre bugetare şcolare din oraş, în baza solicitărilor transmise în vederea achiziţionării de echipamente, materiale de curăţenie, dezinfectanţi, măşti.

Lungu a prezentat mai multe variante luate în calcul pentru deschiderea noului an şcolar, dar consideră că, până la adoptarea unei decizii la nivel naţional, important este că Primăria Suceava asigură finanţare pentru ca toate unităţile şcolare din municipiu să aibă sistemele pregătite pentru învăţământul online.

“La nivel de licee şi de şcoli gimnaziale trebuie să ne pregătim din punct de vedere online, pentru că astăzi şcolile nu au această infrastructură. De aceea am stabilit şi s-a votat ca în fiecare sală de clasă să fie internet prin cablu, nu wireless, să fie un desktop sau laptop, un retro-proiector şi o cameră web (…) Eu zic că noi am luat o decizie bună să asigurăm organizarea orelor online indiferent se situaţie, dacă ar fi sistemul hibrid cu jumătate în clasă şi jumătate acasă sau dacă se înrăutăţesc lucrurile şi trebuie să facă 100% online trebuie să avem sisteme moderne, performante”, a spus Lungu.

Potrivit primarului, în şedinţa Consiliului Local de miercuri se alocă şcolilor fondurile solicitate, iar consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare trebuie să facă achiziţiile, astfel încât până în 14 septembrie să fie sistemele funcţionale.

Primarul a mai spus că, în ceea ce priveşte grădiniţele, s-a discutat ca prezenţa să fie obligatorie pentru cei din grupa mare, în condiţiile în care pentru cei din grupa mică şi mijlocie nu este obligatorie prezenţa la grădiniţă, subliniind că situaţia va trebui reglementată de Guvern.

Totodată, el apreciat că situaţia “este destul de delicată” în cazul grădiniţelor cu program prelungit, unde copiii dorm şi mănâncă. “E mai delicat cu preşcolarii în sistem online (…) Este vorba de copii care dorm, trebuie să le asiguri distanţare, e vorba de copii care iau masa şi, la fel, trebuie să le asiguri igiena. Este destul de delicat. E o mare provocare şi cere şi asistenţă medicală suplimentară. Noi astăzi avem câte un cadru medical, câte un asistent medical la două grădiniţe”, a spus Lungu.

Primarul a precizat că, pentru a veni în sprijinul părinţilor cu copii mici, Consiliul Local Suceava a aprobat susţinerea bonelor angajate de suceveni. AGERPRES