slatina_primaria.jpgPrimăria Slatina va face demersuri pentru reorganizarea reţeaua educaţională din municipiu, prin reducerea numărului unităţilor de învăţământ, extinderea bazei materiale a unor şcoli şi licee, crearea unei baze materiale pentru învăţământ universitar, a declarat primarul Minel Prina.

Edilul a declarat presei, joi, că reorganizarea nu va fi un proces rapid, ci unul de durată ce va dura mai mulţi ani şi va fi convenit cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ. „Să nu mai am 30 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, ci mai puţine, să scadă cheltuielile şi să îmbunătăţească rezultatele. Populaţia este în scădere, copii sunt mai puţini. Sunt anumite unităţi de învăţământ aflate la limita pragului ce le permite să aibă personalitate juridică. Vom consulta reprezentanţii lor, deciziile vor fi luate în urma acestor discuţii”, a argumentat primarul.

El a menţionat că tot pentru reducerea cheltuielilor vor fi schimbate şi modernizate instalaţiile de furnizare a căldurii în şcoli, centralele termice proprii ale unităţilor de educaţie fiind depăşite din punct de vedere al tehnologiei şi performanţelor şi au costuri ridicate de funcţionare şi întreţinere.
Schimbarea centralelor termice de la şcoli ar putea să fie finanţată din fonduri nerambursabile, în acest sens fiind pregătită documentaţia. Tot din fonduri europene ar urma să fie extinse şi patru unităţi de învăţământ cu un număr mare de elevi şi ar urma să fie creată baza materială pentru un centru universitar. „Vom depune proiecte şi vom solicita finanţare europeană pentru extinderea Colegiului Naţional ‘Ion Minulescu’, Colegiului Tehnic ‘Alexe Marin’, Colegiului Economic ‘PS Aurelian’, precum şi cea mai ocupată şcoală gimnazială, Şcoala Eugen Ionescu’. Vrem să creăm baza materială pentru un centru universitar, astfel încât universităţile care vor dori să înfiinţeze facultăţi în Slatina să aibă condiţii pentru aceasta”, a adăugat edilul.

Minel Prina a menţionat şi că Primăria Slatina va susţine performanţa în educaţie şi de aceea va finanţa din bugetul propriu centrul de excelenţă local. „Anual costurile cu acest centru de excelenţă se ridică la 600.000 lei. El va fi menţinut şi finanţat în continuare”, a mai spus primarul referitor la planurile administraţiei locale privind sistemul educaţional din municipiu. AGERPRES