Primăria Sighişoara şi Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) au semnat, pe 15 septembrie, contractul pentru realizarea studiilor de fundamentare prin care vor fi stabilite detaliile tehnice şi istorice care vor sta la baza proiectului de restaurare a Cetăţii Medievale.

Studiile astfel realizate vor furniza toate datele necesare pentru fundamentarea temei concursului internaţional, decis în premieră de România, în baza regulamentului concursurilor de arhitectură al UNESCO şi al Uniunii Internaţionale de Arhitectură (UIA).

Avem, în sfârşit, o veste bună: lucrurile încep să se mişte şi în ce priveşte proiectul de restaurare a fortificaţiilor medievale. După mai multe luni de aşteptări procedurale, s-a semnat contractul cu firma care va întocmi studiile de fundamentare pentru realizarea proiectului. Va fi o premieră pentru România, organizarea concursului internaţional de soluţii pentru restaurarea şi punerea în valoare a ansamblului Fortificaţiilor Sighişoarei, cu sprijinul Institutului Naţional al Patrimoniului, până acum astfel de concursuri fiind organizate în oraşe importante, dintre care cele mai multe în Cluj-Napoca, însă doar pentru concursuri civile, după cum a precizat astăzi şi domnul Ştefan Bâlici, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului. Vor fi realizate studii ample şi cercetări, acestea fiind necesare elaborării proiectului tehnic dar utile şi în viitor pentru proiectele pentru Cetate”, a declarat primarul Sighişoarei, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean.

Potrivit edilului, după finalizarea studiilor de fundamentare vor urma consultări cu cetăţenii din Sighişoara, cu actorii publici şi privaţi, pentru ca amenajările să răspundă nevoilor acestora.

Vestea bună este că proiectul nu va cuprinde doar restaurări, amenajări şi funcţionalizări ale fortificaţiilor medievale ci se va extinde şi la aleile şi parcurile din Cetate care vor fi amenajate„, a spus Mălăncrăvean.

Restaurarea şi punerea în valoare a fortificaţiilor medievale ale oraşului, se va desfăşura prin Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice în cadrul unui parteneriat între Municipiul Sighişoara şi Institutul Naţional al Patrimoniului.

Primarul din Sighişoara, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, a avut, marţi, o întâlnire cu directorul Institutului Naţional al Patrimoniului Ştefan Bâlici, cu reprezentantul firmei care va realiza studiile de fundamentare, dr. Kirizsan Imola, şi cu reprezentanţii Bisericii Evanghelice, Bruno Fröhlich şi Dieter König.

În urmă cu un an, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, a anunţat în cadrul conferinţei „Patrimoniul european: experienţe comune şi particularităţi regionale” din cadrul programului oficial al Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, că Cetatea Medievală a Sighişoarei, construită în secolul al XII-lea şi păstrată aproape neschimbată, va fi restaurată în urma unui concurs internaţional de proiecte. AGERPRES