Primăria Municipiului Sibiu intenţionează să amenajeze 110 insule ecologice digitale pentru colectarea selectivă a deşeurilor, cu finanţare din Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă şi consilierii locali au votat joi două proiecte în acest sens.

„Sibiul a dat tonul cu insulele ecologice, primele 15 fiind deja funcţionale în oraş încă de anul trecut. Vom extinde acest model, cu fonduri europene, în tot oraşul. În ceea ce priveşte centrul de aport voluntar, acesta reprezintă o alternativă la campaniile anuale de colectare a anumitor tipuri de deşeuri, cum sunt cele voluminoase sau periculoase, dar îi ajută şi pe cetăţenii care doresc să acceseze abonamentul ECO pentru taxa de salubrizare care presupune predarea a 10 kg de reciclabile anual. Până acum puteau face acest lucru la centrele private de colectare, dar acum vom crea unul public”, a declarat primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Practic, se doreşte crearea a 110 insule ecologice digitale pentru colectarea selectivă a deşeurilor, fiecare dotată cu cinci tipuri de containere pentru cele cinci fracţii de deşeuri. Insulele vor avea acces controlat, digital, prin intermediul unui card, prin GSM înregistrându-se numărul de aruncări pe fiecare apartament. Astfel, se va reuşi implementarea sistemului „Plăteşte pentru cât arunci”, instrument specificat în legislaţie.

Primăria Municipiului Sibiu intenţionează să solicite finanţare pentru numărul maxim de astfel de insule indicat în Ghidul de finanţare pentru un municipiu de dimensiunea Sibiului. Valoarea estimată a proiectului depăşeşte 12,5 milioane de lei.

Un alt obiectiv este amenajarea unui centru de aport voluntar al deşeurilor reciclabile, scopul fiind acela de a suplimenta posibilităţile de colectare selectivă pentru cetăţeni. Centrul va fi creat în Viile Sibiului, pe un teren de aproximativ 4.000 de metri pătraţi pus la dispoziţie de Primăria Sibiu.

Astfel, cetăţenii conştiincioşi, care colectează selectiv corect din responsabilitate, dar şi pentru a-şi reduce costurile cu taxa de salubrizare prin diminuarea cantităţilor de rezidual, vor putea aduce la acest centru oricând, în afara campaniilor de colectare, următoarele tipuri de deşeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale de la locuinţe: reciclabilele şi biodeşeurile; deşeurile voluminoase şi periculoase; deşeurile din construcţii; echipamentele electrice şi electronice; anvelopele şi bateriile uzate.

Transportul deşeurilor la centru va fi efectuat de cetăţean în regie proprie iar pentru predarea deşeurilor nu se va percepe taxă. Aceasta este o opţiune mai economică decât preluarea de acasă de către operator a deşeurilor, operatorul percepând o taxă. Valoarea proiectului este estimată la 4,5 milioane de lei. AGERPRES