„Primaria Sibiu va accesa, anul viitor, un credit de 11,5 milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), iar in urmatorii doi ani exista posibilitatea sa mai ia alte 15 milioane de euro de la aceeasi institutie financiara”, a declarat luni, Mirela Gligore, purtatoarea de cuvant a primariei locale.
„Primarul Klaus Iohannis a negociat imprumutul de 11,5 milioane de euro. Nu putem confirma ca s-au purtat negocieri pentru restul sumei pana la 27 de milioane de euro”, a precizat Mirela Gligore.
Klaus Iohannis a declarat ca Primaria doreste sa contracteze un credit de 10 milioane de euro de la BERD si ca a obtinut o dobanda preferentiala in urma discutiilor cu reprezentantii institutiei. Iohannis va supune joi, la vot, consilierilor municipali, proiectul prin care va anunta ca a negociat cu BERD un imprumut de 11,5 milioane, pentru imbunatatirea transportului public in municipiu, prin dezvoltarea infrastructurii. Concret, suma ar urma sa fie utilizata in modernizarea a 40 de strazi din municipiu si construirea construi un pod.
Conform proiectului de hotarare postat pe site-ul www.sibiu.ro, prin contract, primaria Sibiu va imprumuta cele 11,5 milioane de euro, cu rambursare intro perioada de zece ani si o perioada de gratie de trei ani. Costurile totale ale proiectelor vizate sunt estimate la 33 milioane euro, din care BERD ar urma sa finanteze pana la 27 milioane euro in doua transe, de 11,5 milioane euro, respectiv 15,5 milioane euro, conform unui comunicat de presa remis, luni, de BERD.
Prima transa, de pana la 11,5 milioane euro, reprezinta finantare angajata, iar cea de-a doua transa are statut de finantare neangajata, se arata in comunicat. In prezent, primaria din Sibiu are contractate alte cinci credite, din care trei de la BERD si doua de la Dexia Kommunal Credit. Municipalitatea a luat un credit in valoare de 15 milioane de euro de la BERD contractat in anul 2005 pentru reabilitarea strazilor, pietelor si a iluminatului public in centrul istoric, un credit in valoare de 10 milioane de euro de la BERD contractat in 2006 pentru reabilitarea unor strazi din cartierele sibiene si unul in valoare de 10.500.000 lei de la BRD incheiat in anul 2006 pentru construirea de locuinte.
De la Dexia Kommunal Credit, primaria a luat un credit in valoare de 70 milioane de lei, contractat in anul 2007, pentru modernizarea Aeroportului International Sibiu si unul de 20 de milioane de lei, contractat in anul 2008, tot pentru modernizarea Aeroportului International Sibiu. Cele mai mari imprumuturi ale primariei au inceput in 2006 la Sibiu, la debutul pregatirilor pentru a deveni Capitala Culturala a Europei in 2007. In baza acestora, autoritatea municipala a initiat lucrari ample de renovare si restaurarea a fatadelor vechilor cladiri, inclusiv cele din Piata Garii, principala poarta de intrare a orasului. Printre celelalte lucrari edilitare era nevoie de refacerea canalizarii pe aproximativ 36 dintre strazile orasului. Toate acestea constituiau o cheltuiala prea mare, pe care municipalitatea nu putea sa o finanteze de una singura.
Imprumutul BERD a ajutat Sibiul sa achizitioneze 30 de autobuze, sa inlocuiasca 60 la suta din parcul auto si sa imbunatateasca conditiile de transport pentru localnici si pentru afluxul de vizitatori. Pe langa aceasta, au fost atrase fonduri in valoare de 425.000 euro de la guvernele Austriei si Statelor Unite. Aceste fonduri au fost utilizate pentru sprijinirea municipalitatii in organizarea licitatiilor pentru acoperirea costului angajarii de consultanti care sa supervizeze lucrarile de reabilitare a orasului si de transformare in societate pe actiuni a companiei de transport public din Sibiu.
Un imprumut BERD anterior, garantat de municipalitatea Sibiu, a contribuit la reabilitarea sistemului de canalizare pentru peste 170.000 de locuitori din municipiu. Acest imprumut a fost completat de un fond nerambursabil in valoare de 25,6 milioane euro, acordat in cadrul programului ISPA al Uniunii Europene. Finantarea mixta a contribuit la extinderea si reabilitarea retelei de canalizare, reabilitarea statiei de tratare a apei potabile, precum si la contorizarea si monitorizarea retelei de distributie a apei. AGERPRES