Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe doreşte să implementeze sistemul Bike Sharing şi să extindă reţeaua de piste pentru biciclete pentru a oferi localnicilor şi turiştilor mijloace de transport alternative, a creşte nivelul de mobilitate urbană şi pentru a-l reduce pe cel de poluare.

Consiliul local municipal, reunit pe 25 martie în şedinţă extraordinară, a aprobat Studiul de fezabilitate pentru acest proiect, ce prevede, printre altele, achiziţionarea a 230 de biciclete inteligente mecanice, a şase triciclete pentru persoane vârstnice şi şase pentru persoane cu dizabilităţi, amenajarea a 18 zone pentru parcarea bicicletelor, precum şi a patru staţii de depanare.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, a precizat că bicicletele vor putea fi închiriate pe bază de carduri care vor putea fi achiziţionate asemenea biletelor pentru transportul public de călători. „Dorim ca atât pentru locuitorii municipiului, cât şi pentru cei care ne vizitează să avem posibilitatea să asigurăm transport cu bicicletele. (…) Esenţa acestui proiect este ca tot mai mulţi oameni să circule cu mijloace alternative pe distanţe scurte, să folosească bicicletele”, a declarat Toth Birtan Csaba.

Acesta a mai spus că sistemul automat de închiriere a bicicletelor va fi coordonat de societatea de transport local, iar staţiile vor fi amplasate în zonele cu trafic intens, cum ar fi centrul oraşului, Gara şi centrele comerciale.

Potrivit autorităţilor locale, implementarea acestui proiect va contribui la reducerea poluării, la creşterea mobilităţii urbane, la promovarea unui transport public modern, la creşterea calităţii vieţii a municipiului Sfântu Gheorghe şi la o dezvoltare durabilă.

În prezent, reţeaua de piste pentru biciclete din municipiul Sfântu Gheorghe măsoară circa 14,5 km, iar, conform planurilor Primăriei, în anii următori aceasta va fi dublată. AGERPRES