Primăria Sfântu Gheorghe continuă programul de reabilitare termică a blocurilor

Primăria Sfântu Gheorghe a anunţat că intenţionează să continue şi în acest an reabilitarea termică a blocurilor şi a invitat asociaţiile de proprietari interesate să se înscrie în acest program până la sfârşitul lunii ianuarie.

Asociaţiile trebuie să facă dovada că majoritatea proprietarilor apartamentelor sunt de acord cu izolarea termică a blocului şi că asociaţia nu are restanţe la plată. De asemenea, trebuie să suporte 20% din valoarea lucrărilor, respectiv aportul propriu, restul cheltuielilor urmând să fie acoperite de municipalitate din bugetul local, prin programe guvernamentale şi surse europene.
Cererile vor fi evaluate de o comisie a Consiliului local, iar printre criteriile de evaluare se numără anul în care au fost construite, materialele folosite şi zona în care se află aceste blocuri. Prioritate vor avea cele construite din elemente prefabricate din beton, care au pierderi mari de energie, acestea urmând să obţină un punctaj mai mare decât clădirile ridicate înainte de anii 1950.

În ultimii ani, în municipiul Sfântu Gheorghe au fost reabilitate termic câteva sute de locuinţe, majoritatea aflate în blocuri cu patru etaje din zona Gării şi Pieţei centrale. “Dincolo de aspectul urbanistic care este foarte important pentru oraş, se constată şi o reducere semnificativă a cheltuielilor de întreţinere, deci, practic, cei care au intrat în acest program cu siguranţă au avut multe de câştigat. Aş menţiona aici şi faptul că valoarea locuinţelor a crescut (…) Eu cred că am şi ales bine, pentru că nu am mers pe ideea ca blocurile din centru să arate frumos, ci pe blocurile vechi, cu probleme (…) Dacă veniţi dinspre Braşov nu vedeţi că în spatele blocurilor cu zece etaje sunt altele cu patru etaje, care au fost reabilitate şi care şi-au schimbat aspectul foarte mult”, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Autorităţile locale au găsit şi o metodă de a stimula cetăţenii să-şi reabiliteze termic locuinţele pe cont propriu, deci nu prin programe subvenţionate, acordându-le scutiri de la plata impozitelor pe clădiri pe o perioadă de 7 ani. Condiţia a fost ca lucrările să nu fie realizate individual, ci pe toată faţada blocului pentru ca acestea să aibă un aspect unitar. AGERPRES