Primăria Sfântu Gheorghe a obţinut finanţare pentru dezvoltarea unui concept de reţea energetică inteligentă, ce vizează utilizarea energiilor regenerabile şi integrarea tehnologiilor prietenoase cu mediul înconjurător, informează reprezentanţii instituţiei.
Potrivit acestora, în luna decembrie a anului trecut, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a depus un proiect integrat pentru cel de-al treilea apel al Programului EUCF – European City Facility – Oraşe pentru oraşe – Investiţii în energie locală sustenabilă, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Budapesta, pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică a oraşului.
„Grantul de 60.000 de euro acordat va sprijini dezvoltarea unui concept de reţea inteligentă pentru a conecta proiectele majore de investiţii în energie în vederea gestionării eficiente a costurilor şi a energiei. Componentele reţelei vor fi puse în aplicare prin investiţii curente şi viitoare şi, în unele cazuri, pot fi puse în aplicare în urma unei evaluări tehnice a opţiunilor”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de internet a Primăriei.
Investiţiile vizează, printre altele, îmbunătăţirea energetică a clădirilor publice prin noi izolaţii şi instalarea de panouri fotovoltaice, realizarea unui concept detaliat pentru construirea de parcări solare în mai multe locuri din oraş, precum şi a unei analize a sistemului de transport public al oraşului pentru a integra autobuze electrice, dintre care 24 sunt programate să fie achiziţionate până în 2024, menţionează sursa citată.
De asemenea, vizează eficientizarea iluminatului stradal prin introducerea de lămpi LED în tot oraşul, gestionarea deşeurilor prin introducerea de pubele inteligente care vor optimiza rutele de colectare şi vor reduce costurile de operare, extinderea parcului fotovoltaic care funcţionează în prezent la ieşirea din oraş spre Vâlcele, pe o suprafaţă de 6 hectare cu 9600 de panouri şi o capacitate estimată de 3 Gwh/an, precum şi înfiinţarea unei fabrici de biogaz pentru utilizarea deşeurilor agricole provenite de la fermierii din regiune.
„Aceste investiţii vor contribui la realizarea obiectivelor Planului de acţiune pentru energie durabilă al oraşului, care va fi extins în acest an pentru a include un domeniu de acţiune privind clima. Conform estimărilor preliminare, dacă toate investiţiile vor fi finalizate şi conectate la reţea, economiile de energie preconizate vor fi de 8,374 GWh/an, reducerea preconizată a emisiilor de CO2 va fi de 2.707 tone/an, în timp ce producţia de energie regenerabilă preconizată va fi de 11,445 GWh/an, ceea ce va duce la o îmbunătăţire a parametrilor de mediu şi a calităţii vieţii locuitorilor oraşului”, se mai arată în comunicat. AGERPRES