Primăria Sectorului 6 ar putea ajuta financiar elevii ca să-şi cumpere uniforme

elevi.jpgPrimăria Sectorului 6 ar putea sprijini financiar elevii din familiile nevoiaşe pentru a-şi cumpăra uniforme şcolare, dacă unităţile de învăţământ adoptă această măsură, a anunţat luni viceprimarul Gabriel Petrea. Viceprimarul sectorului 6 a iniţiat o dezbatere publică pe tema introducerii uniformelor în şcolile din sector, la care a invitat mai mulţi directori de licee, psihologi şi părinţi.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a arătat cu această ocazie că sprijină iniţiativa de introducere a uniformelor în şcoli, dar nu împărtăşeşte ideea ca aceasta să fie o obligaţie impusă de minister sau alte foruri centrale.

“Este o dezbatere, nu o decizie. Putem privi lucrurile aşa cum sunt în şcoală, să negăm realitatea sau să nu, însă constatăm că şcoala a devenit un loc în care se face paradă. Educaţia porneşte de la ţinută, nu neapărat vestimentară, cât şi de la decenţă. Decenţa este obligatorie în şcoală şi în societate. Sunt un susţinător al autonomiei şi cred că şcoala nu trebuie să aibă de a face cu achiziţia acestei vestimentaţii. Părinţii se pot ocupa”, a afirmat Costoiu.

În cadrul dezbaterii publice, cadrele didactice, părinţii şi specialiştii în psihologie au subliniat rolul uniformei ca o măsură de eliminare a unor bariere şi diferenţe de clasă socială între elevi.
Inspectorul şcolar general, Constantin Trăistaru, a apreciat că ţinuta poate fi o posibilă soluţie, dar nu trebuie să apară ca o decizie a instituţiilor centrale (MEN, IŞMB), ci a şcolii în cauză. “Această măsură trebuie să fie una progresivă şi să se ia cu consultarea factorilor implicaţi. Prin ţinută transmitem ceva, a fi o modalitate de cultivare, de valori. Ne interesează o creştere a calităţii în educaţie”, a spus Trăistaru.
La rândul său, psihologul Mihaela Ghiţescu a spus că uniforma este o formă de comunicare “paraverbală” şi adolescenţii şi copiii îşi facilitează comunicarea prin codurile vestimentare. “Se consideră că uniforma ar limita exprimarea şi trebuie avut în vedere posibilele interferenţe. Cred că trebuie pornit de la elemente comune ale vestimentaţiei lor de tineri”, a spus ea, militând pentru implicarea elevilor în stabilirea modelului de uniformă. Potrivit statisticilor, purtarea uniformelor şcolare ar fi redus mult actele de violenţă în şcoli şi plângerile pentru abuzurile sexuale. AGERPRES