Primăria sectorului 6 a dat în judecată RADEF RomâniaFilm pentru recuperarea clădirii cinematografului Favorit

Primăria sectorului 6 a dat în judecată Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF RomâniaFilm) pentru recuperarea clădirii cinematografului Favorit, potrivit unui comunicat al Grupului Iniţiativa Favorit. “Pe 14 aprilie Primăria sectorului 6 a depus dosarul cu nr. 13458/3/2015, la Secţia II – contencios administrativ şi fiscal a Judecătoriei sectorului 6, împotriva Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor, aflată sub autoritatea Ministerului Culturii, deoarece primăria a epuizat toate căile legale pentru a intra în posesia cinematografului Favorit, unde doreşte să realizeze, la cererea cetăţenilor, centrul cultural comunitar Favorit”, relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, proprietarul clădirii cinematografului Favorit este Ministerul Culturii, iar administratorul de drept este RADEF RomâniaFilm, care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară. RADEF RomâniaFilm se află sub autoritatea Ministerului Culturii, nu în subordinea sau coordonarea acestuia.

“Deoarece RADEF RomâniaFilm nu are Consiliu de Administraţie care să poată decide trecerea legală a cinematografului Favorit la primărie, reprezentanţii grupului ‘Iniţiativa Favorit’ au fost în audienţă la Ministerul Culturii (26 martie), la Bogdan Stanoevici (secretar de stat) şi au aflat că numirea membrilor consiliului de administraţie de Ministerul Culturii se face pe baza unei evaluări/selecţii prealabile, care în 2014 şi în primul trimestru al anului 2015 a eşuat ‘din lipsă de candidaţi'”, se arată în comunicat.

De asemenea, grupul a fost informat că Ministerul Culturii a solicitat Ministerului de Finanţe să modifice legislaţia, astfel încât consiliul să poată fi numit direct de Ministerul Culturii, printr-un ordin de ministru.

“Cu toate că reprezentanţii grupului au revenit şi l-au întrebat prin email pe Bogdan Stanoevici dacă propunerea de modificare legislativă a fost înaintată Guvernului de Ministerul Finanţelor şi dacă aceasta se regăseşte pe agenda Guvernului, încă nu s-a primit nici un răspuns în acest sens”, relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, după aproape 5 ani, timp în care grupul ‘Iniţiativa Favorit’ a făcut demersuri către toate autorităţile implicate în reabilitarea cinematografului Favorit şi transformarea acestuia într-un centru cultural comunitar cu funcţionalităţi exprimate în scris de către cetăţeni, după ce Primăria sectorului 6, la insistenţele grupului, a realizat studiul de fezabilitate (2011), proiectul tehnic (2012) şi a alocat din bugetul local fonduri pentru realizarea proiectului în 2013, 2014 şi 2015, singura soluţie ca proiectul Favorit să se realizeze a fost acţionarea în justiţie a RADEF RomâniaFilm de către Primăria sectorului 6.

“În acest sens există un precedent încurajator şi recent: Primăria Timişoara a dat în judecată aceeaşi regie autonomă, RADEF RomâniaFilm, pentru recuperarea cinematografelor din localitate şi a câştigat în primă instanţă”, se mai arată în comunicat. AGERPRES