Primăria sectorului 2 vrea să folosească un excedent de peste 200 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a blocurilor

bloc_reabilitat.jpgPrimăria sectorului 2 are un excedent bugetar de peste 200 de milioane de lei pe care vrea să-l folosească pentru finanţarea investiţiilor de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, finalizarea lucrărilor la reţelele de apă şi canalizare, modernizarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, precum şi cofinanţarea proiectelor din fonduri europene. Potrivit unui comunicat al Primăriei sectorului 2, edilul Neculai Onţanu s-a întâlnit luni cu managementul de vârf al administraţiei publice locale pentru a dezbate principalele proiecte ce urmează a se derula în 2014.

Cu acest prilej s-a stabilit ca săptămâna viitoare să se desfăşoare şedinţa Consiliului Local al sectorului 2 pentru aprobarea a două puncte importante – acoperirea unor părţi din cheltuielile de investiţii din 2013 cu excedentul rezultat din 2012, respectiv folosirea excedentului de anul trecut pentru finanţarea investiţiilor de anul acesta.
În prezent, Primăria sectorului 2 are un excedent bugetar în valoare de circa 215 milioane de lei, pe care îl va utiliza, printre altele, pentru finanţarea investiţiilor de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe.

Onţanu a spus că marţi va avea loc ultima discuţie de evaluare cu toţi conducătorii instituţiei pentru analizarea proiectelor ce vor fi cuprinse în bugetul Primăriei sectorului 2 pe anul acesta, buget care urmează să fie dezbătut în şedinţa Consiliului Local din februarie.
Pe parcursul şedinţei de lucru au fost prezentate şi programele prioritare ale Primăriei sectorului 2 care urmează a fi realizate anul acesta.

Şi în acest an, cel mai important proiect al Primăriei sectorului 2 va fi cel de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe. Proiectul e structurat în trei programe.
Programul I vizează finalizarea până la sfârşitul acestui an a celor 511 blocuri aflate în stadii avansate de execuţie (respectiv pachetul de 265 de blocuri şi cel de 246 de blocuri). Pentru pachetul de 265 de blocuri cu 20.402 apartamente stadiul este următorul: au fost recepţionate 142 de blocuri, sunt lucrări finalizate şi în curs de recepţie la zece blocuri, iar în lucru 113 blocuri. Pentru pachetul de 246 de blocuri cu 14.963 de apartamente stadiul e următorul: au fost recepţionate 56 de blocuri, sunt în lucru 176 de blocuri, urmează să se elibereze ordin de începere a lucrărilor pentru 14 blocuri.

Programul II presupune că pentru cele 597 de blocuri şi 38.893 de apartamente pentru care s-au depus în decembrie 2013 ofertele constructorilor urmează ca până marţi să se realizeze un calendar al activităţilor derulate până la semnarea contractelor de execuţie. În ceea ce priveşte programul III, pentru ultimele 540 de blocuri şi 29.984 apartamente din sectorul 2, se va demara în primul semestru al acestui an procedurile pentru realizarea documentaţiilor tehnice, lucrările de reabilitare termică urmând să înceapă în 2015.

Primăria sectorului 2 suportă integral costurile aferente reabilitării termice a imobilelor. Prin programul de reabilitare termică se asigură peste 500 de locuri de muncă, precizează reprezentanţii autorităţii locale. AGERPRES