Primăria Sectorului 2 urmează să instaleze panouri fotovoltaice pe 13 şcoli, pentru a diminua cheltuielile unităţilor de învăţământ cu energia electrică. Conform unui comunicat transmis de autoritatea locală, consumul anual de energie electrică va fi redus cu până la 25%.

Consiliului local a aprobat miercuri un proiect privind amplasarea panourilor, în vederea obţinerii finanţării din fonduri europene. Investiţia este estimată la 5.493.262 lei, cu TVA, şi ar urma să fie finanţată integral din Fondul pentru Modernizare, administrat de Ministerul Energiei.

„Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe acoperişurile sau terasele clădirilor, iar energia generată de panouri va fi folosită în proporţie de 100% pentru autoconsum. Astfel, unităţile de învăţământ vor reuşi să îşi reducă semnificativ cheltuielile cu energia electrică, panourile având capacitatea de a acoperi până la o pătrime din necesarul anual de energie electrică al şcolilor. Doar în anul 2022, cumulat, cele 13 şcoli din Sectorul 2 implicate în proiect au înregistrat un consum mediu total anual de 729,80 MWh, ceea ce reprezintă aproximativ cam cât ar consuma într-un an 600 de apartamente, cu un consum lunar de 100 kWh”, se explică în comunicat.

Instalarea de panouri fotovoltaice va contribui la reducerea poluării şi la diminuarea treptată a dependenţei de energie din import, a subliniat Primăria Sectorului 2.

Sectorul 2 a fost selectat în proiectul „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic până în 2030”, motiv pentru care şi-a asumat în faţa Comisiei Europene misiunea de a atinge acest obiectiv până la acest termen. AGERPRES