Primăria Sectorului 1 vrea să construiască o centrală pentru incinerarea deşeurilor

deseuri.jpgConsilierii generali ai Capitalei au adoptat o hotărâre în baza căreia solicită Guvernului să aprobe transmiterea din proprietatea publică a statului şi din administrarea Serviciului Român de Informaţii în proprietatea publică a Municipiului Bucureşti a unui teren de 110.133 mp, în vederea realizării managementului integrat al deşeurilor.

Într-o adresă semnată de primarul sectorului 1, Dan Tudorache, se arată că cele trei gropi de gunoi situate în nodul Capitalei afectează viaţa cetăţenilor, le periclitează sănătatea şi distrug mediul înconjurător.

Romprest, operatorul de salubritate cu care are contract Primăria Sectorului 1, a raportat la finele anului trecut colectarea a 137.000 tone de gunoi. Există însă şi alte firme de salubrizare, precum şi persoane fizice care depozitează deşeuri în zonă. În scrisoarea respectivă se menţionează că, deşi spaţiul de depozitare a deşeurilor este clar delimitat în autorizaţia de construire, la faţa locului gunoiul este împrăştiat haotic pe o rază de aproximativ 7 km, împrejurul spaţiului amenajat.

De asemenea, Dan Tudorache atrage atenţia asupra faptului că în zona de nord a Capitalei este prezent hidrogenul sulfurat rezultat în urma emisiilor provenite de la gropile de gunoi şi care la ultimele măsurători depăşea de până la şase ori valorile limită admise.

“Primăria Sectorului 1 are în plan construirea unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă. Aceasta va folosi deşeurile menajere pentru a produce energie electrică, apă caldă şi căldură în condiţiile reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul energiei. Zona unde va fi amplasată centrala va fi protejată de o lizieră verde pentru a reduce la minim orice efect secundar care ar putea rezulta din procesul de ardere a deşeurilor. Totodată, prin selecţia automată a deşeurilor menajere dorim să reintroducem în circuitul economic plasticul, sticla, metalele, contribuind astfel la un mediu mai sănătos şi la respectarea cerinţelor impuse de Comisia Europeană”, reiese din scrisoarea semnată de Dan Tudorache.

Edilul menţionează că, imediat după preluarea terenului, Primăria Sectorului 1 va salubriza zona, devenită în ultima perioadă o groapă de gunoi ilegală.

Dintr-o notă a Direcţiei Patrimoniu din PMB reiese că SRI dorea să folosească acest teren ca poligon de antrenament, dar că traficul intens către groapa ecologică Iridex şi faptul că suprafaţa respectivă se găseşte pe un culoar de zbor ar face inutilizabil acest loc ca zonă de antrenament. AGERPRES