Primăria sectorului 1 solicită Ministerului Culturii predarea cinematografelor în administrarea Consiliului local

Primăria sectorului 1 a reiterat solicitarea adresată Ministerului Culturii de a preda cinematografele în administrarea Consiliului local şi de a opri “politica” Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF) de “distrugere” a acestora.

“Administraţia locală îşi manifestă îngrijorarea cu privire la intenţiile RADEF, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, de a distruge clădirile cinematografelor pe care le are în administrare şi de a le înlocui cu blocuri de locuinţe sau clădiri de birouri. O dovadă în acest sens o constituie solicitarea primită de instituţia noastră din partea RADEF, în data de 14 aprilie 2016, de a emite un certificat de urbanism pentru o construcţie P+15 pe locul fostei Grădini Cinematograf de pe Bulevardul Poligrafiei nr. 1”, a precizat Primăria sectorului 1, conform unui comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, schimbarea destinaţiei cinematografului Scala din sală de spectacole în lăcaş religios “demonstrează, încă o dată, politica ‘prietenoasă’ a RADEF faţă de patrimoniul cultural pe care îl administrează”. “Intenţiile RADEF de schimbare a destinaţiei cinematografelor din sectorul 1 din spaţii culturale în clădiri de locuinţe sau lăcaşuri religioase nu au nimic în comun cu interesul public şi cu nevoile comunităţii din această zonă administrativă. (…) Avem disponibilitatea şi resursele financiare pentru a le reabilita şi reda circuitului public. Doresc să-i asigur pe toţi iubitorii filmului că, în administrarea noastră, cinematografele îşi vor păstra destinaţia de spaţii de cultură”, a declarat secretarul sectorului 1 al municipiului Bucureşti, Alexandru Moldoveanu.

Primăria sectorului 1 a menţionat că, în eventualitatea transferului, Consiliul local al sectorului 1 va efectua sondaje de opinie printre proprietarii cinematografelor în vederea exprimării consimţământului lor cu privire la reabilitarea şi consolidarea imobilelor. Aceste clădiri ar urma să găzduiască proiecţii de film, dar şi festivaluri, concerte muzicale, expoziţii de artă, spectacole de varietăţi, derulate de către Consiliul local în parteneriat cu Ministerul Culturii.
Potrivit prevederilor Legii 303/2008, RADEF trebuia să predea Consiliului local sector 1 toate cinematografele din această zonă administrativă până la data de 3 iulie 2009, a amintit sursa citată.
În februarie 2009, Primăria sectorului 1 a solicitat predarea sălilor, iar RADEF a răspuns că le va preda în iunie 2009. În 12 octombrie 2009 s-a revenit cu o solicitare, însă RADEF nu a mai răspuns, se precizează în comunicat.

În 2009 Consiliul local sector 1 a chemat în judecată RADEF. A câştigat în primă instanţă procesul, dar prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 47/2011, Executivul a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor către consiliile locale. Ca urmare, recursul RADEF a fost admis şi cererea Consiliului local sector 1 a fost respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În anul 2013, prin Decizia 19, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Ordonanţa dată de Guvern în 2011. În consecinţă, Consiliul local sector 1 a chemat din nou în judecată RADEF care a fost obligată de Curtea de Apel Bucureşti să predea cinematografele şi grădinile cinematografice. RADEF a formulat recurs, care se judecă în prezent la ÎCCJ. AGERPRES