Primăria Sectorului 1 a semnat un contract de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţarea programului de reabilitare termică a blocurilor din sector. Parteneriatul dintre cele două instituţii prevede acordarea unui împrumut de 125 de milioane de euro, rambursabili în 20 de ani, cu o perioadă de graţie de patru ani şi este cel mai mare credit acordat de BEI unei autorităţi a administraţiei publice locale din România.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că prin împrumutul acordat de BEI vor putea fi reabilitate termic, până la finalul anului 2013, unui număr de 365 de blocuri din sector, circa 20.000 de apartamente, din acestea 190 de blocuri urmând a fi finalizate chiar în cursul anului curent.

”Programul de reabilitare termică a blocurilor fost lansat în 2007, în premieră de către Primăria Sectorului 1, aceasta fiind totodată şi prima administraţie care a venit cu soluţii pentru preluarea integrală a costurilor care ar fi revenit, conform legii, proprietarilor de apartamente. Este cel mai mare contract de împrumut încheiat de o autoritate publică locală din România cu BEI. Contractul ne permite să continuăm îndeplinirea angajamentului luat faţă de bucureştenii din sectorul 1 şi anume reabilitarea termică a majorităţii blocurilor din sector până în 2014”, a adăugat edilul sectorului 1.

El a subliniat că proiectul este cofinanţat şi de Primăria Sectorului 1 cu 25% şi că împrumutul permite autorităţii locale să finalizeze programul de reabilitare al blocurilor din sector. ”Prin acest împrumut reuşim să depăşim greutăţile generate de decizia actualului Guvern de a împărţi banii pentru reabilitarea termică, în 2010, pe criterii politice şi să ducem la bun sfârşit programul de reabilitare termică a blocurilor. Avem ambiţia ca până la sfârşitul anului 2016 să terminăm reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 1. În anii 2009 şi 2010 au fost reabilitate termic 134 de blocuri iar în 2011 vor fi reabilitate alte 190 de blocuri. Privim acest program ca pe un mijloc de a genera investiţii într-o perioadă de criză economică. Investiţia în reabilitare înseamnă locuri de muncă, dar şi costuri de întreţinere mai mici. Programul de reabilitare termică face parte dintr-un proiect mai larg al Primăriei Sectorului 1, un proiect lansat în 2007, ”Maraton 2020”, a punctat Chiliman. AGERPRES