Primăria sectorului 1 cere amendarea premierului pentru întârziere în aplicarea unei hotărâri privind Parcul Bordei

chiliman_andrei_4.jpgPrimăria sectorului 1 cere instanţei amendarea premierului şi a ministrului Mediului cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere în aplicarea hotărârii judecătoreşti care obligă Guvernul să redea Parcul Bordei bucureştenilor în integralitatea sa.

“Refuzul Guvernului de se conforma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile obligă Primăria sectorului 1 la un demers extrem: o acţiune administrativă la Curtea de Apel Bucureşti, prin care cerem instanţei de judecată amendarea premierului Victor Ponta şi a ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere în executarea respectivei hotărâri”, afirmă primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Potrivit acestuia, hotărârea pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 9 aprilie 2014 obligă Guvernul şi ministerul de resort să exproprieze pentru cauză de utilitate publică o suprafaţă de aproximativ 0,5 hectare de teren din Parcul Bordei, care urmează a fi trecută, potrivit legii, în administrarea Primăriei sectorului 1.

“Consider că indolenţa sau reaua-credinţă, manifestate de prea mult timp de autorităţile guvernamentale, nu mai pot fi tolerate. Indiferent de culoarea politică pe care au avut-o, guvernele au refuzat sistematic să aplice prevederile Legii nr. 170/2008, prin efectul căreia Parcul Bordei este redat, în integralitatea sa, bucureştenilor”, spune Chiliman, în comunicat.

El precizează că, pe aceste considerente, a acţionat Guvernul în judecată în 2011 şi a câştigat definitiv bătălia juridică trei ani mai târziu şi că, imediat după hotărârea Înaltei Curţi, a început la Ministerul Mediului demersurile pentru punerea sa în aplicare. “Guvernul a ignorat constant demersurile noastre, refuzând practic să pună în executare hotărârea judecătorească ce dă dreptate Primăriei sectorului 1 şi care confirmă dreptul bucureştenilor de a beneficia în întregime de Parcul Bordei. Îmi exprim speranţa că premierul şi ministrul Mediului vor înţelege absurdul situaţiei şi vor acţiona în conformitate cu legea, înainte ca instanţa de judecată să le aplice amenzile administrative cerute de noi”, afirmă primarul sectorului 1.

Edilul susţine că el şi colegii săi din Primăria şi Consiliul Local ale sectorului 1 vor face toate demersurile prevăzute de lege pentru ca parcurile şi spaţiile verzi din această zonă administrativă să fie păstrate sau recuperate în beneficiul bucureştenilor, “indiferent de situaţie sau de factorii politici implicaţi”. AGERPRES