Primăria Sectorului 1 a anunţat, marţi, că va achiziţiona generatoare electrice, pe care le va trimite în Ucraina pentru menţinerea în funcţiune a instituţiilor vitale din această ţară.

„Primăria Sectorului 1 vine în sprijinul victimelor războiului nemilos din Ucraina. La iniţiativa edilului Clotilde Armand, Primăria Sectorului 1 va achiziţiona generatoare electrice necesare pentru menţinerea în funcţiune a instituţiilor vitale din Ucraina- spitale, adăposturi, centre de asistenţă, şcoli, sisteme de alimentare cu apă grav afectate de bombardamentele ruseşti”, precizează un comunicat de presă al autorităţii locale.

Sursa citată menţionează că specialiştii din primărie lucrează la un proiect de hotărâre în acest sens care urmează să fie supus dezbaterii şi votului consilierilor locali, în regim de urgenţă.

Primarul Clotilde Armand şi-a exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean.

„Rachetele şi dronele ruseşti au distrus sau avariat majoritatea centralelor de energie ale Ucrainei. Peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate în mijlocul iernii, situaţia este critică la frontierele României. Suntem solidari cu poporul ucrainean, în aceste momente grele. În faţa unei asemenea nedreptăţi nu putem sta nepăsători”, a declarat Armand, citată în comunicat.

Asociaţia Municipiilor din România a lansat un apel către autorităţile locale din ţară de a oferi generatoare şi echipamente energetice de încălzire Ucrainei.

„Apel către autorităţile locale din România pentru a oferi generatoare şi alte echipamente energetice de încălzire Ucrainei. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a forţat milioane de ucraineni să îşi părăsească locuinţele, a distrus sute de oraşe şi sate şi continuă să devasteze regiunile Ucrainei. În prezent, reţeaua electrică acoperă doar 70% din consumul necesar, lăsând milioane de oameni fără electricitate şi apă, într-o perioadă cu temperaturi foarte scăzute. Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, domnul Emil Boc, împreună cu primarii de municipii, fac apel către toate autorităţile locale din România să continue să ofere ajutor de urgenţă şi să se alăture iniţiativei colective de la nivel european prin furnizarea de generatoare şi orice alte echipamente energetice pentru încălzire”, se arată într-un comunicat trimis, marţi, de Asociaţia Municipiilor din România.

Potrivit sursei citate, de asemenea, autorităţile locale din Ucraina au nevoie de microbuze şi autobuze, care să amelioreze efectele resimţite de elevi, studenţi şi ceilalţi cetăţeni, permiţând astfel Ucrainei să supravieţuiască iernii. AGERPRES