Primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, a invitat reprezentantii din mass-media locala la o discutie pe teme actuale si importante pentru satmareni. La inceput primarul a tinut sa clarifice anumite zvonuri care circula prin urbe referitoare la al treilea pod peste Somes, iar apoi a prezentat stadiul principalelor investitii ce vor incepe in municipiul resedinta de judet.
Referitor la tema adapostului pentru caini si alte animale, dansul a spus ca impreuna cu Judith Krauter va identifica un spatiu adecvat, iar ONG-urile vor finanta realizarea si apoi se vor ocupa de administrarea acestuia.

Podul va avea 200 metri

�Am auzit ba ca se aduna semnaturi pentru al treilea pod, ba ca unii satmareni vorbesc despre un pod de lemn pentru carute si animale. Nu este nevoie de nicio semnatura, deoarece acest pod este prins in bugetul pe anul 2008. Si nu este vorba doar despre pod, ci despre un traseu de aproximativ 1.100 de metri, din care podul propriu-zis are numai 200 metri. Traseul podului va uni bulevardul Henri Coanda cu Independentei in zona Interex si va trece peste Strand. Am licitat concursul de solutii, iar cele ce se vor clasa pe primele 3 locuri vor fi retinute, urmand a se alege una dintre ele. Speram ca in toamna sa licitam Studiul de fezabilitate, dupa care Consiliul local sa aprobe un credit bancar. Podul nu se poate executa nici din bani europeni, deoarece nu se aloca finantari in asemenea scopuri, si nici din fonduri guvernamentale, asa ca nu ramane decat solutia creditului bancar� , a spus edilul sef.

Pe 3 martie in municipiul Satu Mare incep mai multe lucrari mari si importante. Prima este cea de inlocuire a conductelor de gaz pe strazile Turturelelor, Hasdeu, Iancu Jianu, dupa care acestea, plus Zutphen, vor fi reabilitate din temelii. Lucrari in Solidaritatii, Micro 16 si pe bd. Lucaciu In cartierul Solidaritatii saptamana viitoare se vor aproba parametrii tehnico-economici pentru reabilitarea cartierului dupa modelul Micro 14. Vor fi reasfaltate aleile, trotuarele, se vor demola garajele ilegale si se vor amenaja locuri de parcare si zone verzi. Lucrarile vor incepe probabil in luna aprilie, cand vor demara si cele de aceeasi amploare pentru cartierul 14 Mai. �In vara vor incepe lucrarile de inlocuire a conductelor de gaz in Micro 16, apoi a sistemului de apa si canalizare, dupa care si acest cartier va fi adus la nivelul lui Micro 14� , a adaugat edilul sef.

In fine, tot pe 3 martie incep lucrarile de modernizare a retelei de apa si canalizarii pe bulevardul dr. V. Lucaciu, planificate sa dureze cate 6 saptamani pe tronson. �Nu vom inchide tot bulevardul deodata, ci pe tronsoane. Luni se va inchide portiunea dintre Piata Romana si Muzeul de istorie, pe cealalta parte urmand a se circula in doua sensuri. Dupa finalizarea acestui tronson se va inchide celalalt sens, tot pentru 6 saptamani. Lucrarile pe cele doua sensuri, in portiunea cuprinsa intre Piata Romana si strada Bratianu, urmeaza a se finaliza la 1 iunie”, a detaliat vorbitorul.

Parcare sub pasajul de pe Botizului

Edilul sef a mai spus ca au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea strazii Fabricii pe portiunea cuprinsa intre capatul din strada Rodnei si intersectia cu strada Grigore Ureche. Sub pasaj, pe partea Drumului Botizului, se va amenaja o parcare pentru tiruri, care – spera primarul – urmeaza a fi finalizata odata cu receptia pasajului de cale ferata.Tot in primavara vor incepe lucrarile la alte doua mari investitii, respectiv �Modernizarea strazii Odoreului si a 3 strazi adiacente� si �Modernizare strazi si retele de canalizare in zona Zefirului, strazile Caprioarei, Dorobantilor, Crangului, Ciocarliei, Privighetorii si Zefirului�.

Harti de cartiere

In fine, Consiliul local va dezbate propunerea Primariei de asociere cu firma austriaca Franzen Schuck, specializata in harti. Firma va realiza si monta in Centru mai multe panouri decorative cu harta municipiului Satu Mare pe ele si alte peste 10 panouri la intrarile in oras, respectiv in cartiere, unde alaturi de harta Satmarului se va afla si cea a cartierului respectiv. �Este vorba in total de aproximativ 15 panouri cu harti, pe care firma austriaca le va realiza si monta gratuit� , a precizat primarul Iuliu Ilyes.

Articol realizat de Oana Teodorescu