15 mai a fost ultima zi în care au putut fi depuse proiecte de către romașcanii interesați să se implice în viața comunității prin bugetarea participativă, în cadrul acestei inițiative fiind depuse șase proiecte. Primăria Roman anunță că în perioada 16 – 31 mai 2019, comisia de evaluare va analiza proiectele, va solicita, în cazul în care consideră necesar, clarificări aplicanților și va asigura introducerea modificărilor necesare în propunerile de proiect.

Valoarea bugetului propus, pentru anul bugetar 2019, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate este de 100.000 lei. Propunerile de proiecte trebuiau să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sunt în administrarea Municipiului Roman: infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale), amenajare de spații verzi și locuri de joacă, amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.), infrastructură socială, culturală, de sănătate și Smart City.

„Recunosc că am avut emoții cu privire la șansa de a reuși să convingem romașcanii să se implice cu adevărat și a veni cu propuneri și soluții pentru dezvoltarea orașului, dar mă bucur să văd că sunt câteva persoane, nu multe, dar care au completat un formular care îi poate aduce mai aproape de realizarea propriului proiect pentru oraș. Propunerile sunt din cele mai variate: realizarea de platforme ecologice subterane de colectare selectivă a deșeurilor, amenajarea unui loc de joacă, amplasarea de bănci inteligente, realizarea unui observator în aer liber, realizarea porților de intrare în oraș și amenajarea unui spațiu public dintre blocuri. Sunt idei cel puțin interesante și care, în mod sigur, vor aduce un plus comunității noastre. Le mulțumesc tuturor celor care sprijină autoritățile, aduc critici constructie, dar în special celor care au ales să se alăture viziunii echipei din administrația romașcană. Este un prim pas important făcut pentru orașul nostru și sper ca un număr cât mai mare de romașcani să voteze cele mai bune proiecte propuse, iar noi le vom implementa”, a declarat primarul Lucian Micu.

Până pe 31 mai, comisia de evaluare de la nivelul Primăriei municipiului Roman va analiza fiecare proiect, după care toate cele care îndeplinesc criteriile din regulamentul de bugetare participativă vor fi afișate pe site-ul oficial al instituției – în secțiunea „Pentru Roman – bugetare participativă”. Romașcanii sunt cei care vor decide care sunt proiectele ce se vor realiza din cele propuse, astfel că pe pagina special creată, în perioada 3 – 14 iunie 2019, se va putea vota unul dintre cele șase proiecte pe care fiecare îl consideră cel mai potrivit. Pe data de 18 iunie, Primăria municipiului Roman va face public rezultatul votului, după care va trece la implementarea proiectelor.