Primăria Reşiţa, cu conturile blocate după ce a pierdut un proces privind un contract de acum 10 ani

Primăria Reşiţa s-a trezit cu câteva din conturile sale blocate, după ce a pierdut un proces, în urma căruia este obligată să plătească circa 1,6 milioane lei unei firme din Cluj.

“Este vorba de un contract de asociere în participaţiune între Primăria Reşiţa şi o firmă din Cluj, semnat acum mai bine de zece ani, prin care aceasta din urmă se obliga să schimbe tot iluminatul public în oraş, cu vapori de sodiu, iar din diferenţa de plăţi pe factura de curent, care se estima la circa 30%, Primăria trebuia să plătească un fel de leasing acestei companii, timp de opt ani. Acest contract s-a derulat un an – doi, pe vremea când era primar Liviu Spătaru, după care a fost preluat de următorul primar, Mihai Stepanescu. Acesta a decis, unilateral, după circa doi ani, să nu mai plătească facturile către această firmă şi să se judece, pentru că, spunea Mihai Stepanescu, la vremea respectivă economia făcută nu era cea estimată”, a declarat primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.

În cele din urmă, Primăria Reşiţa a pierdut acest proces şi urmează să îi plătească acestei firme din Cluj aproximativ 900.000 lei, diferenţa de contract nerespectat, şi circa 700.000 lei, penalităţi de întârziere.

Primăria Reşiţa a atacat sentinţa şi la Curtea de Apel Bucureşti, dar a pierdut. În prezent, mai are o cale de atac, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă şansele de câştig sunt minime, consideră primarul Ioan Popa. “Ne vom asuma, până la urmă, această plată, doar că va trebui să ne îndreptăm spre cel care a luat decizia în ceea ce priveşte penalităţile, chiar şi dacă nu vrem noi, pentru că ne va obliga Curtea de Conturi”, a precizat primarul Reşiţei.

Municipalitatea poate solicita un nou termen pentru a plăti aceşti bani şi va încerca plata eşalonată a acestor bani. “Sunt supărat pentru faptul că am reuşit să scad datoria Primăriei Reşiţa, în doar şase luni, de la nouă milioane lei, la circa patru milioane, iar acum ne trezim cu astfel de plăţi care trebuie făcute, pentru că au rămas restanţe din mandatele celorlalţi primari. Eu sunt optimist, totuşi, şi cred că vom reuşi să plătim toate datoriile către furnizori, astfel încât în trei – patru luni vom lua în calcul punerea deoparte a unor sume de bani pentru investiţii”, a mai subliniat Ioan Popa. AGERPRES