Primăria Ploieşti a câştigat, pe fond, procesul cu Primăria Bucov privind proprietatea asupra Parcului Memorial „Constantin Stere”, care are o suprafaţă de peste 100 de hectare de teren şi în incinta căruia funcţionează, printre altele, grădina zoologică.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova s-a pronunţat, marţi, în dosarul înregistrat la data de 19 ianuarie 2018 având ca obiect „revendicare imobiliară” în care comuna Bucov, prin primar, şi Consiliul Local Bucov au calitatea de reclamant, iar municipiul Ploieşti, prin primar, şi Consiliul Local Ploieşti au calitatea de pârât.

„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive ca neîntemeiată. Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca neîntemeiată. Cu apel, ce se va depune la Tribunalul Prahova, în termen de 30 de zile de la comunicare”, este decizia postată de portalul instanţelor.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Ploieşti, Parcul Memorial „Constantin Stere” este compus dintr-un teren în suprafaţă de 101 hectare şi construcţii, în incinta lui funcţionând, în baza unor legi speciale, Grădina Zoologică Bucov şi un adăpost pentru câinii comunitari.

Parcul a fost administrat întotdeauna de către municipiul Ploieşti, inclusiv înainte de 1989, fiind înfiinţat „prin contribuţia benevolă a cetăţenilor municipiului Ploieşti, a tuturor agenţilor economici din oraş şi a structurilor administrative locale din acea perioadă”, precizează sursa citată.

Prin hotărârile nr. 57/1996 şi 225/1999 ale Consiliului Local al municipiului Ploieşti şi în baza HG 1359/2001 privind atestarea domeniului public al judeţului Prahova, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Prahova, parcul a fost inclus în domeniul public al municipiului Ploieşti.

În acest context, au fost efectuate aici investiţii şi îmbunătăţiri din fonduri alocate de la bugetul municipiului Ploieşti în vederea desfăşurării în cele mai bune condiţii a activităţilor de agrement din incinta parcului.

În urmă cu peste 12 ani însă, autorităţile din Bucov au cerut în instanţă deplina proprietate şi posesie pentru suprafaţa de 101 ha teren a parcului situat pe teritoriul comunei Bucov. De atunci, litigiul dintre cele două părţi continuă.

Parcul Bucov, aşa cum este cunoscut de către prahoveni, este atracţia principală a ploieştenilor şi a celor din împrejurimi pentru petrecerea timpului liber. Pe lângă zonele cu verdeaţă, pădurea şi lacul care sunt în parc, aici funcţionează şi Grădina Zoologică Bucov, fiind amenajată şi o zonă pentru grătare.

De asemenea, aici poate fi vizitat şi Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere”, aflat în incinta parcului, obiectivul fiind organizat în fostul conac al familiei unde a locuit şi creat patriotul basarabean, important militant pentru realizarea Marii Uniri.

Conacul din parcul Bucov a constituit locul său de suflet, în care atât natura cât şi mediul familial i-au oferit suportul necesar conceperii şi redactării romanului autobiografic ‘În preajma revoluţiei’, prin care a intrat glorios în cetatea literelor româneşti”, se menţionează pe site-ul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în subordinea căruia funcţionează Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere„. AGERPRES