Primăria Ploieşti a lansat în dezbatere publică un regulament pentru gestionarea câinilor

Un regulament privind gestionarea câinilor din municipiul Ploieşti a fost lansat, joi, în dezbatere publică pe site-ul oficial al primăriei, în document fiind prevăzute obligaţii ale deţinătorilor de câini, ale autorităţilor locale, dar şi o serie de sancţiuni.

Documentul structurat pe şase capitole- “Dispoziţii generale”, “Obligaţiile deţinătorilor de câini şi condiţiile deţinerii acestora”, “Obligaţiile medicilor veterinari”, “Norme sanitar-veterinare”, “Sancţiuni” şi “Dispoziţii finale” – a fost iniţiat de viceprimarul Iulian Teodorescu şi lansat în dezbatere publică, astfel că ploieştenii pot face propuneri pe marginea acestuia.
Conform documentului, persoanele juridice care vor să deţină un animal au obligaţia de a-şi împrejmui incinta, în timp ce locatarii la bloc sau casă au obligaţia de a obţine acordul vecinilor dacă vor să aibă un câine.

De asemenea, cei care locuiesc la bloc “sunt obligaţi să prezinte preşedintelui de asociaţie şi autorităţilor administraţiei locale, carnetul de sănătate al animalului, în cazul în care acesta îl solicită”.

Cu privire la plimbatul câinelui pe străzi, deţinătorii de animale sunt obligaţi, printre altele, să aibă asupra lor carnetul de sănătate al câinelui, măturică, pungă PVC şi mănuşi în vederea colectării dejecţiilor.

Totodată, proprietarii câinilor vor avea obligaţia de a steriliza animalele cu vârsta de peste şase luni, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a regulamentului, iar cei care devin proprietari de câini după expirarea celor şase luni, în termen de 30 de zile de la momentul la care au devenit deţinători de câini.

În caz contrar, aceştia vor plăti o taxă de 200 de lei pentru fiecare câine nesterilizat. Tot 200 de lei este şi taxa anuală pentru cei care vor ca animalul să nu fie sterilizat, iar 300 de lei este taxa pe care o vor plăti deţinătorii pentru fiecare generaţie de pui.
De asemenea, pentru femelele fără valoare chinologică nu sunt admise mai mult de două fătări, prevede regulamentul.

Primăria va avea obligaţia înfiinţări Registrului Local de identificare şi înregistrare a câinilor, care va conţine datele de identificare ale animalului şi ale deţinătorului sau data şi locul capturării- pentru câinii fără deţinător.

Primăria va constitui, în cadrul Poliţiei Locale, un departament numit Protecţia Animalelor, căruia i se va aloca şi un număr de telefon permanent.

În ceea ce priveşte capturarea câinilor fără stăpân, aceasta se va face în funcţie de priorităţi, astfel: câinii agresivi, animalele bolnave sau rănite, femelele gestante, femelele în perioada de reproducere, alte situaţii. Din punctul de vedere al zonei, animalele vor fi ridicate cu prioritate din preajma unităţilor de învăţământ, a spitalelor şi a instituţiilor publice.
Regulamentul prevede şi sancţiuni pentru încălcarea acestor prevederi. Documentul va fi supus aprobării Consiliului Local după încheierea perioadei de dezbatere publică.
Autorităţile estimează că pe străzile Ploieştiului se află aproximativ 3.500 de câini, alţi 700 fiind la adăpostul de la Bucov, care este subdimensioant, având o capacitate de 750 de locuri.
Municipalitatea intenţionează să construiască un adăpost pentru câini, în asociere cu comuna Valea Călugărească, un proiect de hotărâre privind asocierea dintre cele două unităţi administrative fiind votat de consilierii ploieşteni în luna iunie. Pentru anul în curs au fost prevăzute fonduri pentru realizarea studiului de fezabilitate, execuţia lucrărilor fiind programată pentru anul viitor. AGERPRES