Primaria Piatra Neamt ia atitudine impotriva cersetoriei

Primaria Piatra Neamt va demara un program de combatere a cersetoriei, prin constientizarea populatiei ca, daca ofera bani, se perpetueaza acest fenomen.
Intitulat “Ia atitudine, cersetoria nu este o meserie, ci o infractiune. Nu deveni ajutorul ei
moral!”, programul consta in distribuirea stradala de pliante care sa prezinte cauzele si efectele cersetoriei, dar si amplasarea unor cutii ale milei la principalele supermarketuri din oras, sumele stranse urmand sa fie folosite pentru achizitionarea de rechizite si haine pentru copiii din centrele de ocrotire si alimente pentru cantina sociala.

Ideea centrala a campaniei o reprezinta faptul ca, de cele mai multe ori, banii primiti de cersetori, majoritatea dintre ei copii, sunt cheltuiti pe bautura sau le sunt luati de catre cei care ii trimit in strada.

Principala tinta a proiectului o reprezinta cersetorii si spalatorii de parbrize din intersectii, ambele categorii reprezentand un real pericol pentru persoanele aflate in trafic, fiind surprinsi de nenumarate ori printre masini, dar si un factor de disconfort pentru cetateni.

Rezultatele asteptate de la aceasta campanie nu vor fi vizibile pe termen scurt insa pe termen lung se asteapta o diminuare a numarului de cersetori cu cel putin 50%.

Potrivit Politiei din Piatra Neamt, exista 40 de adulti care practica cersetoria in oras, insa reprezentantii administratiei locale spun ca alti 100 de cersetori adulti vin din localitatile si judetele limitrofe. La acestia se adauga si cersetorii minori, al caror numar este de peste 100. Populatia municipiului Piatra Neamt este aproximativ de 110.000 locuitori, ceea ce inseamna ca la fiecare 500 pietreni exista un cersetor.

Articol realizat de Oana Teodorescu.