Primăria Piatra-Neamţ a depus proiecte în valoare de 63 milioane euro pentru a fi finanţate cu fonduri europene

Primăria Piatra-Neamţ a depus, până la sfârşitului anului trecut, toate cele 30 proiecte pregătite pentru a fi solicitate la finanţare până la 31 decembrie 2018, valoarea acestora ridicându-se la peste 63 de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă remis de municipalitatea pietreană.

Două proiecte, în valoare de aproape 2,5 milioane euro, se referă la extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public iar alte trei, de aproape 2 milioane de euro, sunt pentru realizarea unor parcuri publice urbane multifuncţionale.

Proiectul pentru reabilitarea şi modernizarea cinematografului “Cozla” şi transformarea lui într-un centru socio-cultural multifuncţional are valoarea de 1,7 milioane euro. Totodată, trei proiecte de modernizare şi reconfigurare a unor coridoare urbane de transport au valoarea de 13,8 milioane euro.

Un proiect este pentru implementarea unui sistem de management inteligent al traficului şi are valoarea de 6 milioane de euro iar un altul, în sumă de 2,6 milioane euro, este pentru implementarea unui sistem bike-sharing.

Mai există proiecte depuse şi pentru achiziţia de autobuze electrice şi modernizarea staţiilor de aşteptare, cu o valoare de peste 20 milioane euro. Alte nouă proiecte prin care se vor reabilita, moderniza şi dota creşe, şcoli şi grădiniţe au o valoare de aproape 11,8 milioane euro.

Proiectul pentru realizarea de internet gratuit în zone publice urbane are valoarea de 15.000 euro, în timp ce un proiect pentru realizarea a şase staţii de încărcare a autovehiculelor electrice se ridică la 300.000 euro. Alte şase proiecte în domeniul social sunt în valoare de 2,5 milioane euro, a precizat sursa citat.

“Atragerea de fonduri europene la Piatra-Neamţ a fost tratată ca o prioritate de către administraţia pietreană şi considerată o bună oportunitate pentru a realiza investiţii importante. Prin implementarea acestor proiecte finanţate din bani europeni, în următorii trei ani, municipiul Piatra-Neamţ se va dezvolta într-un ritm accelerat generând o creştere a calităţii vieţii pentru cetăţenii oraşului. Faptul că ne-au fost deja aprobate proiecte depuse, dar şi garanţia aprobării celor care se află în analiză, ne îndreptăţesc să spunem că aceasta este calea corectă de dezvoltare a oraşului nostru, de aceea, şi în perioada următoare, vom continua să depunem proiecte pe toate axele de finanţare deschise de Comisia Europeană”, a declarat, în comunicatul de presă, primarul Dragoş Chitic.

În prezent, sunt în lucru două proiecte care urmează să fie depuse până la 31 martie 2019 şi care se referă la achiziţia de autobuze electrice, în valoare de 12,6 milioane euro, şi realizarea unei zone pietonale, proiect în sumă de 5,5 milioane euro, a mai menţionat sursa citată. AGERPRES