Primaria Piatra Neamt a castigat proiectul european “Sprijin pentru orase”

Primaria Piatra Neamt va participa, alaturi de alte 10 orase, la proiectul “Sprijin pentru orase”, initiat de programul european URBACT, impreuna cu Ministerul Integrarii Europene din Romania, in calitate de Autoritate Nationala.
In acest cadru, municipalitatea va fi sprijinita in elaborarea strategiilor de dezvoltare urbana care vor fi folosite ulterior pentru implementarea proiectelor finantate prin intermediul Programelor Operationale, in perioada 2007-2013.

Sprijinul asigurat de acest proiect consta in punerea la dispozitie a unui expert european care va lucra cu autoritatile orasului, in definirea si realizarea strategiilor de dezvoltare urbana la diferite niveluri, respectiv oras, cartier si zona din interiorul orasului.

Un prim pas in cadrul acestui proiect va fi lansarea oficiala a lui, la inceputul lunii martie, la Bucuresti, de catre Secretariatul Tehnic Comun al programului URBACT II, cu sediul in Franta, impreuna cu Ministerul Integrarii Europene din Romania, in calitate de Autoritate Nationala.

“Accesarea acestui proiect este importanta in contextul realizarii strategiei de dezvoltare a municipiului Piatra Neamt. Prezenta unui expert european care sa asigure consultanta necesara reprezentantilor Serviciului de Programe, Strategii, Integrare si Dezvoltare Europeana este de bun augur”, a declarat primarul Gheorghe Stefan.
Orasele eligibile pentru a participa la acest proiect au fost localitatile urbane din noile state membre (a caror populatie depaseste 20.000 de locuitori), precum si, in cazuri bine justificate, cele din vechile state membre.

Programul URBACT II, ce se va derula in perioada 2007-2013, are ca principal obiectiv schimbul de experienta intre orasele tuturor statelor membre UE, elementul-cheie al programului fiind acela de cooperare intre orasele participante la proiecte.
Avand in vedere ca, de la 1 ianuarie 2007, Romania este stat membru al Uniunii Europene, orasele din tara noastra vor avea posibilitatea sa depuna proiecte in vederea obtinerii finantarii pentru dezvoltare economica si sociala, dezvoltarea zonelor defavorizate si dezvoltare durabila in mediul urban. Programul dispune de un buget aproximativ de 68 milioane euro.