siret_primaria.jpgPrimăria Siret ar putea intra în incapacitate de plată, având un deficit financiar de cel puţin 2 milioane de lei, a declarat, luni, primarul Adrian Popoiu. El a explicat că administraţia locală are nevoie de cel puţin 7 milioane de lei pentru a funcţiona, în timp ce bugetul poate acoperi doar 5 milioane de lei, fonduri provenite din venituri proprii şi din sumele primite de la Finanţe şi de la Consiliul Judeţean Suceava pentru echilibrarea bugetului local.

Adrian Popoiu a spus că din cele 7 milioane de lei, 3,3 milioane sunt necesare pentru plata salariilor, 2 milioane de lei pentru achitarea ratelor şi a dobânzilor la creditele angajate, iar 1,7 milioane de lei pentru iluminatul public, spaţii verzi, drumuri publice, apă-canal, termoficare şi unităţi şcolare.

Potrivit primarului din Siret, sumele colectate de la persoanele fizice şi juridice în contul taxelor şi impozitelor locale este cu puţin peste cea necesară plăţii ratelor şi dobânzilor. În opinia primarului, un factor important care a condus la acest la acest blocaj financiar îl reprezintă faptul că mediul de afaceri este mai puţin activ ca urmare a închiderii tuturor fabricilor din oraş.

El a spus că din cauza slabei finanţări, lunar, sunt dispuse măsuri de diminuare drastică a cheltuielilor de funcţionare, dar şi în aceste condiţii arieratele primăriei cresc de la o lună la alta, consecinţe fiind blocarea alimentării conturilor cu sumele şi cotele defalcate din TVA şi impozitul pe salarii până la intrarea instituţiei în insolvenţă. În opinia lui Popoiu, singura soluţie viabilă pentru rezolvarea acestor probleme financiare ar fi dezvoltarea mediului de afaceri prin deschiderea unui parc industrial în zona limitrofă vămii Siret.

Săptămâna trecută, preşedintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a spus că la rectificarea bugetară din noiembrie are în vedere o alocare suplimentară la Primăria Siret pentru că există riscul intrării în faliment a acestei unităţi administrativ-teritoriale .AGERPRES