Primăria oraşului Ineu a depus o cerere de finanţare din fonduri europene, pe programul INTER-REG RO-HU, Axa PA1, care îşi propune „dezvoltarea infrastructurii turistice şi culturale în spaţiul vecinătăţii comunităţilor Ineu şi Mezobereny”, unul dintre obiectivele proiectului fiind restaurarea Cetăţii Ineului şi introducerea ei într-un circuit cultural şi turistic european, a informat primarul oraşului Ineu, Călin Abrudan.

Pentru acest proiect aveam nevoie de o scrisoare de susţinere, editată în limba engleză, care să confirme faptul că proiectul se integrează în Strategia naţională de dezvoltare culturală şi turistică, ori în altă strategie de dezvoltare care include protejarea, conservarea şi promovarea patrimoniului cultural naţional. Scrisoarea ar fi putut fi parafată de Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, însă, în mod inexplicabil, acesta a refuzat să semneze documentul„, a declarat Călin Abrudan.

Potrivit acestuia, în condiţiile în care partenerii maghiari obţinuseră toate semnăturile necesare, proiectul fiind parafat de însuşi premierul ungar Viktor Orban, s-a apelat la deputatul PSD Florin Tripa, originar din Ineu, pentru ca acesta să încerce să obţină semnătura necesară din partea ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre.

„Pentru mine a fost de neînţeles faptul că Iustin Cionca, prim-vicepreşedinte al PNL Arad, a refuzat să îi acorde sprijinul său unui coleg de partid (Călin Abrudan fiind membru al PNL n.red.). Însă, ca arădean, am sărit în ajutorul primarului din Ineu şi i-am prezentat documentele proiectului ministrului Dobre, care şi-a pus deîndată semnătura pe scrisoarea de susţinere a proiectului, care a putut fi astfel depus la termen”, a precizat, la rândul său, pentru AGERPRES, deputatul Florin Tripa. AGERPRES