Primăria Oradea este dispusă să cumpere imobile izolate aflate în curţile blocurilor, rămase nedemolate prin programele de sistematizare făcute înainte de 1989, case care creează disconfort atât celor care stau în ele, cât şi locuitorilor din blocuri.

Potrivit unui comunicat al primăriei, pentru a veni în sprijinul acestor proprietari şi în scopul de a intra în normalitate privind folosinţa curţii blocurilor, consilierii municipali au declarat recent, printr-o hotărâre, interesul public local pentru achiziţia imobilelor izolate situate în aşa numitele subzone S_Li din interiorul marilor ansambluri monofuncţionale rezidenţiale construite în perioada socialistă.

„Aceste clădiri se află între blocuri, în zone foarte aglomerate. Prin Planul Urbanistic General se interzice realizarea de noi construcţii, astfel că va fi destul de greu pentru persoanele care le deţin să le înstrăineze. Noi nu vom face exproprieri în zonele respective, dar îi invităm pe proprietari să vină şi să solicite cumpărarea lor de către municipalitate. Prin achiziţionare vom continua regenerarea urbană, în locurile respective urmând să fie amenajate parcări sau spaţii verzi, în funcţie de solicitările locatarilor”, a declarat, citat în comunicatul de presă, primarul Florin Birta.

Potrivit Regulamentului local de urbanism, proprietarii acestor construcţii, într-o listă iniţială fiind 16 asemenea case, nu pot face decât lucrări de întreţinere a acestor tipuri de construcţii, ceea ce le limitează posibilitatea de vinde eficient pe piaţa liberă.

Conform comunicatului, municipalitatea orădeană reia ceea ce nu s-a finalizat înainte de 1989, cu precizarea că aceasta nu priveşte o măsură de expropriere. Se doreşte informarea proprietarilor şi a eventualelor persoane interesate de aceste locuinţe cu privire la intenţiile municipalităţii şi buna-credinţă în sensul acordării unui preţ de preluare de comun acord.

Interesul public local se notează în Certificatul Fiscal în scopul informării cetăţenilor cu privire la intenţiile UAT – Municipiul Oradea de preluare a imobilelor situate în subzonele S_Li. AGERPRES