primaria_oradea.jpgPrimăria Oradea va demara, din fonduri proprii, lucrările la un nou drum expres, lung de 2,8 kilometri, proiect în valoare de aproape 9 milioane de euro, urmând ca după deschiderea axelor financiare să se recupereze banii din fonduri europene, a anunţat, luni, primarul municipiului, liberalul Ilie Bolojan.

„Noile norme, care sunt valabile pentru toate ghidurile, permit decontările retroactive. Până acum nu se permitea. A fost o prostie pentru că a trebuit să împingem proiectele până în ultimii ani. Ca să nu mai fim în situaţia să lucrăm doar prin 2020, 2022, acum lucrăm programat. Acum revizuim proiectul Piaţa Ferdinand, terminăm podul din centru în iulie, lucrăm pe strada Independenţei, la primăvară ne apucăm de Piaţa Ferdinand. Din banii oraşului. Şi pe măsură ce apar ghidurile, vedem pe care dintre axe depunem proiectele. Lucrând treptat-treptat, nu mai suntem sub presiunea timpului, nu mai facem rabat de la nimic, lucrăm normal”, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Oradea.

Conform acestuia, proiectul de infrastructură rutieră are ca scop o mai bună descongestionare a traficului uşor din zona de nord a oraşului, pe un drum paralel cu calea ferată, care va ieşi pe DN 19 (Oradea – Satu Mare) în zona Biharia, aproape de locul de joncţiune cu viitoarea autostradă Transilvania.

Bolojan a prezentat proiectul de hotărâre de Consiliu Local ce va fi dezbătut în şedinţa de plen de miercuri, 29 iunie. Proiectul noului drum are o valoare de 40,17 milioane de lei şi prevede şi realizarea unui pasaj în zona Episcopia, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro.
Dacă va fi aprobat, în condiţiile în care PNL are majoritatea în Consiliul Local, se va finaliza proiectul tehnic până la 1 noiembrie 2016, urmând efectuarea exproprierilor de terenuri (circa 400.000 de euro) şi scoaterea la licitaţie a lucrărilor. Primarul Ilie Bolojan a estimat că se va lucra începând cu primăvara anului 2017, constructorul urmând să aibă la dispoziţie 13 luni pentru realizarea investiţiei. AGERPRES