Primăria Oradea solicită o modificare a ordinului ANRCS pentru colectarea selectivă a deşeurilor

pubele.jpgColectarea selectivă a deşeurilor de la populaţie nu a înregistrat o creştere spectaculoasă în anul 2013, motiv pentru care ar fi nevoie de modificarea ordinului ANRSC, de la taxa pe persoană, la una pe cantitate, susţine Mircea Ghitea, directorul Direcţiei Tehnice a Primăriei Oradea.

“Noi am intervenit la ANRSC, din păcate nu s-a finalizat pozitiv, pentru o simplă modificare de ordin al ANRSC ce ne-ar permite taxarea deşeurilor în funcţie de volum sau cantitate şi nu doar în lei pe persoană. Acest lucru ar stimula selectarea deşeurilor reciclabile, pentru care nu se plăteşte nici transport şi nici nu se taxează la groapa de gunoi. Este gratuit acest serviciu”, a declarat marţi, în conferinţă de presă, Mircea Ghitea.

Acesta a subliniat că ar fi un mecanism care ar încuraja şi ar motiva cetăţenii să colecteze separat deşeurile reciclabile însă în prezent, lipseşte administraţiei publice. “Domnii de la ANRSC nu au dat curs acestei solicitări, deşi e o lege în vigoare din 2010. Aşteptăm să facă o simplă schimbare de modificare în contractul cadru pe care trebuie să-l încheie operatorul de salubrizare cu cel care generează deşeuri. E o chestie birocratică, ce ne lipseşte de un mecanism firesc de a încuraja cetăţeanul să facă ceea ce trebuie şi să ajute municipiul să îşi îndeplinească obiectivele”, a subliniat Ghitea.

Cu toate că s-au realizat aproape 200 de incinte metalice, pentru a asigura o colectare într-un sistem oarecum controlat, în paralel cu amplasarea recipienţilor pentru deşeuri reciclabile, s-au adunat doar în jur de 2.000 de tone de deşeuri reciclabile. Or, la fel ca şi alte oraşe, Oradea are ţinte de atins, în caz contrar se vor plăti penalităţi, tot din bugetul local.

Primăria Oradea pregăteşte o campanie de patru luni, în care se va transmite către fiecare locatar câte o scrisoare prin care va fi informat că sarcina selectării deşeurilor este, potrivit legii, a fiecărui cetăţean. Ghitea a precizat că se va face şi o pregătire pentru aplicarea unor măsuri de sancţionare pentru cei care nu se conformează, aşa cum prevede legea: poluatorul plăteşte.

Partea voluntară este foarte importantă, a subliniat el, dar este necesar să se sprijine cetăţenii care fac un efort să colecteze separat şi să fie oarecum răsplătiţi prin faptul că nu vor plăti la fel de mult ca alţii care nu acordă atenţie colectării selective.

Directorul tehnic nu exclude ideea unor constrângeri pentru colectarea selectivă ca, într-un an, doi, să fie stabilite tarife pentru fracţia umedă, în care dacă se vor găsi deşeuri reciclabile, să se aplice tarife de două-trei ori mai mari decât în mod normal.

Directorul Mircea Ghitea, alături de viceprimarul Mircea Mălan au prezentat marţi, în conferinţă de presă, un amplu raport al activităţii Direcţiei tehnice din Primăria Oradea. AGERPRES