bolojan_ilie3.jpgPrimăria Oradea a solicitat, printr-o adresă oficială, Guvernului României, ca în următoarea şedinţă de guvern să aprobe o derogare de la plata „taxei pe stâlp” pentru companiile din parcurile industriale. Propunerea se referă la introducerea în proiectul de hotărâre de guvern care aprobă normele metodologice a unei prevederi explicite, potrivit căreia pentru investiţiile în parcurile industriale se deduce valoarea totală a acestora (în bilanţul contabil la finalul anului trecut) din valoarea de impozitare, urmând ca autoritatea locală fie sau nu să le impoziteze.

„Să lase la îndemâna Consiliului Local această politică, dându-ne libertatea să facem politici locale. Altfel ne leagă de mâini şi de picioare, nu mai putem duce politici de reindustrializare, deşi toate partidele spun că vor să facă acest lucru. Acest act în forma care urmează să fie adoptat nu ajută în niciun caz România, nu ajută autorităţile locale”, a precizat, luni, într-o conferinţă de presă, primarul Municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

La Oradea, societăţile comerciale din parcul industrial au fost scutite de impozitul de clădire de 1% prin hotărâre a Consiliului Local, dar vor fi obligate să plătească 1,5% pe an la bugetul de stat, ca urmare a OUG 102.

Primarul Ilie Bolojan a mai declarat că extinderea impozitului pe construcţii speciale, care se aplică din acest an, la orice tip de clădire este „o eroare”, o inechitate faţă de autorităţile locale care se străduiesc să atragă investitori, să ofere facilităţi, să creeze parcuri industriale, dar şi o încălcare a unor angajamente ale statului, ce poate genera procese în instanţă.

Dacă Guvernul nu va include derogarea solicitată în normele metodologice de aplicare a legii privind impozitul pentru construcţii speciale, Consiliul Local va fi convocat în regim de urgenţă pentru a decide asupra desfiinţării parcurilor industriale şi aplicării impozitului pe clădire de 1%. „Avem două variante: să nu facem nimic, caz în care firmele vor trebui să plătească acest impozit suplimentar de 1,5% la bugetul de stat, sau să mutăm aceste impozite la bugetul local, caz în care impozitul scade la 1% sau chiar mai puţin în anumite cazuri în care se acordă reduceri la acest impozit. Este preferabil însă ca aceşti bani, în loc să meargă la bugetul de stat, să fie încasaţi la bugetul local”, a menţionat Ilie Bolojan. AGERPRES